Diković: Neprihvatljivo pojavljivanje kosovske policije
Foto: BETA

Zona bezbednosti

Diković: Neprihvatljivo pojavljivanje kosovske policije

Politika -
Jedine snage koje se po sporazumu mogu pojavljivati u kopnenoj zoni bezbednosti jesu pripadnici Kfora i Vojske Srbije

BEOGRAD - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je večeras da pojavljivanje kosovskih policijskih snaga na administrativnoj liniji između centralne Srbije i Kosova ne doprinosi bezbednosti. "To za nas nije prihvatljivo i ne doprinosi bezbednosti", rekao je Diković gostujući na TV B92 i podsetio da je prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN Kfor vrhovni autoritet u kopnenoj zoni bezbednosti. Prema njegovim rečima, jedine snage koje se "po sporazumu mogu pojavljivati u kopnenoj zoni bezbednosti jesu pripadnici Kfora i Vojske Srbije".

"Pojavljivanje kosovskih bezbednosnih snaga, koje se s vremena na vreme pojavljuju na administrativnoj liniji nije po sporazumu. Kosovske bezbednosne snage ne doprinose bezbednosnoj situaciji", ocenio je Diković. On je istakao da Vojska Srbije ima dobru saradnju sa Kforom koji takođe reaguje na takve slučajeve. "To su profesionalci koji isto prate situaciju kao i mi i reaguju", kazao je načelnik Generalštaba.

On je dodao da Vojska Srbije godišnje ima oko 300 zajedničkih aktivnosti sa snagama Kfora, kao i mesečne sastanke. "Naša saradnja je korektna i apsolutno u funkciji bezbednosti", naveo je Diković, ali je dodao da Kfor "ima neku izlaznu stragegiju" u okviru koje želi da "osposobi određene snage" na Kosovu. Diković je istakao da pripadnici Vojske Srbije nisu napravili nijedan icident, niti bilo šta što bi negativno uticalo na stanje u kopnenoj zoni bezbednosti. U osvrtu na situaciju u Makedoniji, načelnik Generalštaba je istakao da su zbivanja u Makedoniji unutrašnje pitanje te zemlje i da se nada da će makedonske vlasti to uspeti da reše. Diković je, međutim, dodao da su Vojska Srbije i snage bezbednosti sposobne da spreče apsolutno svako eventualno prelivanje terorizma sa prostora Makedonije na prostor Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja