NE DAMO DA NAS GAZE: Srbija uvodi sankcije Hrvatima!

Spremne kontramere: Srpski premijer postavio ultimatum

NE DAMO DA NAS GAZE: Srbija uvodi sankcije Hrvatima!

Politika -
Pošto je Vučić pripretio Hrvatima da odblokiraju prelaz Batrovci-Bajakovo, Zagreb ustuknuo i delimično otvorio granicu

BEOGRAD - Zbog odluke Hrvatske da zatvori granični prelaz Batrovci-Bajkovo sa Srbijom, juče se na relaciji zvanični Beograd-Zagreb odvijala prava drama! Premijer Aleksandar Vučić je prvo pozvao Hrvatsku da hitno otvori granice, a EU da reaguje do 14 časova, da bi Zagreb na kraju nešto pre 17 sati delimično otvorio granicu - mogu da uđu samo teretnjaci s kvarljivom robom. Vučić je potom poručio da do večeras u ponoć Srbija neće primenjivati nikakve mere protiv Hrvatske.- Delimično otvaranje granica je pomak, ali je i dalje ugrožavanje vitalnih interesa Srbije. Nadam se da će se do danas razgovorima rešiti problem s granicom i da neće biti potrebe za merama. Ako ne dođe do dogovora, Srbija će primeniti političke, pravne i ekonomske mere koje smo usvojili na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Ne bih želeo da govorim o merama dok ne stupe na snagu, a nadam se da neće. A ako stupe na snagu, biće evidentne - rekao je Vučić.Kako saznajemo, ako Hrvati nastave da zatežu, Srbija će biti prinuđena da uvede sankcije.Vučić je pre vanredne konferencije za novinare razgovarao s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.- Razgovarao sam s Milanovićem duže od pola sata. Imali smo otvoren razgovor, nastavićemo ga i danas i nadam se da ćemo uspeti da postignemo dogovor bez uvođenja sankcija. Razgovarao sam s mnogim evropskim zvaničnicima i pitao sam ih gde smo to tako strašno pogrešili. Dobili smo odgovor da Srbija nije nigde pogrešila - rekao je Vučić.Hrvatski Jutarnji list nezvanično je preneo:- Vučić se požalio da je teško transportovati izbeglice, a Milanović mu je predložio da Hrvatska, ako treba, pošalje autobuse Srbiji, a Vučić na to nije ništa konkretno rekao.Šoferi zatvorili Batrovce

Napravili pometnju... Hrvatska policija
Napravili pometnju... Hrvatska policija

Vozači kamiona sinoć su u 21.30 potpuno blokirali Batrovce i saobraćaj u oba smera i za putnička vozila jer je Hrvatska prolaz otvorila delimično, samo za kamione s kvarljivom robom. Propuštani su samo hitni slučajevi.Vlada Srbije je juče održala hitnu sednicu na kojoj se raspravljalo o odnosima s Hrvatskom, a nakon nje održana je i sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Sednica je, kako saznaje Kurir, trajala sat i po, a ministri su nasamo s premijerom o ovoj situaciji razgovarali sat vremena.Inače, Vučić je juče ranije u toku dana, pošto je pozvao Hrvatsku da odblokira granicu, a dobio odgovor da će do toga doći nakon što pošaljemo pola migranata Mađarima, poručio da ga je ovaj odgovor komšija zaprepastio i da spada u zonu sumraka.- Odgovorili su: „Ajde, Srbi, pošaljite pola izbeglica na Horgoš, pola kod nas i pustićemo saobraćaj.“ To je zvaničan odgovor. Za ove stvari nema argumenta ni racionalnog objašnjenja. Nisam vernik, dva puta godišnje idem u crkvu, ali došlo mi je da se prekrstim kad sam to čuo - rekao je Vučić.Evropski komesar Johanes Han će sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić razgovarati o tome da prestane hrvatska blokada granice sa Srbijom, a Beograd može očekivati i posebnu finansijsku podršku EU za zbrinjavanje migranata, najavio je juče u Briselu ministar Aleksandar Vulin posle susreta s Hanom.Žarko Puhovski, hrvatski analitičar, rekao je da nema opravdanja za potez hrvatske vlade da zabrani teretni saobraćaj:Nema migranata- Prošao sam auto-putem i tamo uopšte nema migranata.Milorad Pupovac, predsednik SNV, kaže da zatvaranje granice pravi višestruku štetu:- Ograničava prava pograničnog stanovništva na prekograničnu komunikaciju, nanosi veliku štetu ekonomskim interesima obe zemlje.

ODLEPIO Milanović tvrdi da Srbija neće uvesti mere NISMO MI VESLA SISALI!Milanović tvrdi da Srbija neće uvesti nikakve mere protiv Hrvatske:- Hrvatska je članica EU. Srbija, čak i da hoće, ne može da uvede nikakve mere Hrvatskoj jer ima ugovor sa EU. Sve što Srbija napravi ili pomisli da napravi, radi protiv EU.On je potvrdio da je Vučiću ponudio pomoć u prevozu izbeglica.- Ponudio sam mu 50 do 100 autobusa koji bi migrante preuzeli na južnoj srpskoj granici i prevezli ih u Vojvodinu, na granični prelaz Horgoš - rekao je Milanović i dodao da je Hrvatska spremna da primi barem pola tih ljudi, ali ne može baš sve:- Nismo mi vesla sisali, ponudio sam ovo kao rešenje i mislim da je to vrlo fer rešenje.Milanović je, inače, i pre ove izjave juče provocirao, i to vicem, i poručio: „Šarajte malo!“:- Malo olabavite, dečki, sve ćemo rešiti. Zemlje koje su najmanje ugrožene, poput Mađarske, izvode šou. Zašto? Srbiju ne prozivam, ali mogu joj poručiti da malo snizi ton i, kao što bi se u vicu reklo „Šaraj malo, brate“. Šalji malo gore, u Mađarsku i Rumuniju.Vučić je rekao da ne razume da treba da „šara malo“:- Kakve to veze ima s kamionima? Jeste li čuli da sam ja to rekao nekom u Makedoniji, nekom u Grčkoj, nekom u EU? I kakve to veze ima s kamionima? Kakve veze ima sa izbegličkom krizom.

Kratak fitiljHRVATSKI MINISTAR SE RAZBESNEO U BRISELUMinistri unutrašnjih poslova i pravde EU juče su u Briselu usvojili rezoluciju o preraspodeli izbeglica među državama članicama EU.Prema saznanima Kurira, ministar policije Hrvatske Ranko Ostojić je demonstrativno napustio sastanak, nezadovoljan brojem migranata koje će Zagreb morati da primi. Većinom država članica je odlučeno da se preraspodeli 120.000 lica.

Hrvatski privredniciNA KOLENIMA SMOHrvatska privredna komora zatražila je juče otvaranje granice kako bi se „sprečila katastrofa za hrvatsku privredu, koja je ionako na kolenima“, i apelovala na Srbiju da ne uvodi rigorozne mere, koje će oštetiti privrednike obe zemlje.Ako bi robni promet između Hrvatske i Srbije bio potpuno obustavljen, dnevne gubitke za hrvatsku privredu u Komori procenjuju na milion evra, navodi Jutarnji list. Hrvatski izvoz u Srbiju godišnje iznosi 509 miliona evra.

ReagovanjaMargaritis Šinas, portparol EK PRAVILA SU JASNA- Postoje jasna šengenska pravila i da je Brisel protiv ograda, ali svaka država ima pravo da zaštiti svoje granice. Za EU je relevantno da se nađe pravo rešenje na sastancima lidera zemalja EU.Johanes Han, komesar SVI DA PREUZMU ODGOVORNOST- Balkanske države ne mogu biti žrtve neslaganja unutar EU, protivim se delegiranju problema drugima. Važno je da svih 28 članica EU preuzmu odgovornost i pravičan udeo, ne prebacujući ga drugima.Nebojša Stefanović, ministar policijeSRBIJA SE NE MEŠA- Srbije ne preusmerava svesno izbeglice prema Hrvatskoj, a država se ni na koji način ne meša u kretanje izbeglica niti ograničava njihovu slobodu kretanja.Vladimir Todorić, DSNIJE NAŠ PROBLEM- To nije problem koji su Srbija i Hrvatska napravile. Mislim da i jedna i druga strana koriste neki populizam u dizanju sopstvene popularnosti, i Milanović i Vučić. Sve je to prilično providno.Veroljub Arsić, SNSHRVATSKA JOŠ U DEVEDESETIM- Očigledno je da jedan deo rukovodstva Hrvatske još živi u devedesetim godinama i kao da ne želi da prihvati činjenicu da Srbija vodi politiku saradnje sa svima.

Zdravstveni problemi

ACA LUKAS ZA STARS: Plašim se da ću završiti u invalidskim kolicima

Poznati folker trpi nesnosne bolove zbog kojih je otkazao sve nastupe do daljnjeg

Novi broj najtiražnijeg magazina o poznatima STARS, otkriva koje zdravstvene tegobe muče poznatog folkera Acu Lukasa kao i to da li je uz njega supruga Sonja Lukas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track