HRVATSKI AMBASADOR ODBIO NAŠU PROTESTNU NOTU: Ali hoće da sarađujemo
Foto: Marina Lopičić

Skandalozno

HRVATSKI AMBASADOR ODBIO NAŠU PROTESTNU NOTU: Ali hoće da sarađujemo

Politika -
Uvredila ih kvalifikacija da su mere koje su preduzeli slične onima koje su se dešavale u fašističkoj NDH

BEOGRAD - Ambasador Hrvatske u Beogradu odbio je da primi protestnu notu Srbije zbog blokade zajedničke granice, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo inostranih poslova.

Hrvatsko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je srpska nota odbijena jer Republika Hrvatska kvalifikacije navedene u noti „o diskriminatorskom karakteru mera koje se mogu uporediti samo s merama preduzimanim u prošlosti, u vreme fašističke Nezavisne Države Hrvatske“ smatra krajnje uvredljivim, neprimerenim i neprihvatljivim za komunikaciju sa susednom zemljom.

"Problemi velikog pritiska izbegličkog talasa koji osećaju i Hrvatska i Srbija treba rešavati u duhu dobrosusedskih odnosa i evropske solidarnosti, kao i konstruktivnom saradnjom oko dolaska i prijema izbeglica na hrvatsko-srpskoj granici", piše u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo zaključuje da se sadašnja situacija može olakšati isključivo koordinacijom napora Srbije i Hrvatske kojima će se smanjiti pritisak na zajedničkoj granici.

"Kao što su čelnici država i vlada Evropske unije na juče održanom sastanku zaključili – u ovoj krizi nema jednostavnih rešenja i s ovim izazovom možemo se suočiti samo zajedničkim radom u duhu solidarnosti i odgovornosti. Republika Hrvatska nastaviće se snažno zalagati za odgovarajuću pomoć Evropske unije zemljama zapadnog Balkana u upravljanju izbegličkim tokovima", piše u saopštenju.

(E.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track