POSLE SUZAVCA U KOSOVSKOM PARLAMENTU: Od sutra svi moraju kroz skener!
Foto: Tanjug Pt.

Novine u Prištini

POSLE SUZAVCA U KOSOVSKOM PARLAMENTU: Od sutra svi moraju kroz skener!

Politika -
Suzavac je u salu unela poslanica tog radikalnog opozicionog pokreta Aljbuljena Hadžiu i predala ga Kurtiju, koji ga je potom aktivirao

PRIŠTINA - Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji saopštio je danas da će od sutra na snagu stupiti strože mere kontrole ulaska u salu, kako se ne bi ponovio slučaj od prošle sedmice, kada je sednica prekinuta zbog suzavca koji je aktivirao poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

Veselji je rekao da je suzavac u salu unela poslanica tog radikalnog opozicionog pokreta Aljbuljena Hadžiu i predala ga Kurtiju, koji ga je potom aktivirao.

Zbog toga će, dodao je Veselji na sastanku skupštinskog rukovodstva, ubucuće biti uvedene dodatne mere opreza tako što će svako pre ulaska u salu morati da prođe skener.

"Svako ko uđe u zgradu Skupštine Ksoova, poslanici, novinari, bilo ko, biće podvrgnut kontroli skenerom koji će kako očekujemo biti nabavljen tokom današnjeg dana. Odluka stupa na snagu danas", saopštio je Veselji, prenosi portal prištinskog Telegrafa.

Veselji je na sednici skupštinskog predsedništva rekao da je parlament blokiran , a da je on kao predsednik u obavezi da poštuje Ustav. Ocenivši da je reč o čisto političkom ratu, Veselji je rekao da neća dozvoliti zloupotrebu parlamenta "ni za kakvu revoluciju bila ona mala ili velika".

Sednici skupštinskog predsedništva su prisustvovali i predstavnici pokreta Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo - tri partije koje se protive briselskim sporazumima, koje su predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer potpisali krajem avgusta.

Oni se posebno protive formiranju Zajednice srpskih opština i sporazumu o demarkacii sa Crnom Gorom.Vučić i Mustafa su se sinoć u Briselu složili o nastavku sprovođenja do sada dogovorenog. Analitičar Fatmir Šeholi je ranije danas Tanjugu rekao da je malo verovatno da će parlament sutra nastaviti s radom, posebno nakon hapšenja Kurtija u noći između pnedeljka i utorka, što je, kako je rekao, podiglo tenzije koje bi svakog trenutka mogle da eskaliraju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track