BRANISLAV BUGARSKI: Budućnost Vojvodine samo u EU
Foto: Beta Decembar 2014

Govor u Briselu

BRANISLAV BUGARSKI: Budućnost Vojvodine samo u EU

Politika -
Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je danas u Briselu da je budućnost Vojvodine samo u EU

NOVI SAD - Na manifestaciji Evropska nedelja gradova i regija "Otvoreni dani 2015" u Briselu, poslanicima Evropskog parlamenta predstavljene su institucije kulture nacionalnih zajednica u Vojvodini, saopštio je danas Biro pokrajinske vlade za odnose s javnošću.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je danas u Briselu da je budućnost Vojvodine samo u EU.On je kazao da aktuelne izjave republičkih funkcionera na temu Kosova i otvaranja pregovaračkog poglavlja 35 ne smeju ići u pravcu "nedostatka političke odgovornost i stvaranja nepotrebne drame".

"Nisam video ni taj dokument, ni amandman, pa ne mogu ni da komentarišem, a pojedini predstavnici republičke vlasti prave paniku u javnosti, iako pre toga nisu ni predstavili u celosti ovaj dokument, niti amandman. To je, po mom ličnom mišljenju, politička zloupotreba i namerno kreiranje atmosfere kako bi se što lakše raspisali potpuno nepotrebni sledeći republički izbori", rekao je Bugarski za Radio Novi Sad, a preneo njegov kabinet.Pokrajinski sekretar je ocenio da je to "deo političkog okruženja u kom trenutno živimo u Srbiji, a gde nema ni političke hrabrosti, ni odgovornosti".

"Ako nemate političku odgovornost i hrabrost, onda nemojte da se kandidujete za političke funkcije. Ja ne bih voleo da ovakve političke izjave i drame posluže sutra kao izgovor da Srbija ne nastavi ka evropskom putu. Vojvodina svoju budućnost može da ima samo u EU", istakao je Bugarski .

Šefica Odeljenja za Srbiju u Direktoratu za proširenje Evropske komisije Ketrin Vent ocenila je ranije da bi Vojvodina trebalo da bude više uključena u dalje evrointegracije Srbije, posebno u onim oblastima u kojima pokrajina ima bogato iskustvo, kao što su prava nacionalnih zajednica i regionalne politike.

U okviru manifestacije, koja se 13. put zaredom održava u sedištu EU i glavnom gradu Belgije, u utorak uveče je u Evropskom parlamentu održan Okrugli sto "Understanding Vojvodina", u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka a u saradnji sa pokrajinskim Fondom "Evropski poslovi".

Kako se dodaje u saopštenju, učesnike skupa, među kojima su pored poslanika bili i brojni gosti, pozdravio je predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić je, u uvodnom izlaganju, podsetio da je AP Vojvodina "nacionalna heterogena sredina u kojoj živi više od 20 nacionalnih manjina i koja se uzima kao paradigmatičan primer multinacionalnosti, multikulturalnosti i multilingvalnosti u Srbiji".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track