PATRIJARH IRINEJ: Republika Srpska je srpska država stvorena u ovom veku
Foto: Tanjug

Dani Srpske u Srbiji

PATRIJARH IRINEJ: Republika Srpska je srpska država stvorena u ovom veku

Politika -
Za Srbe sa obe strane Drine nema te granice koja nas može razdvojiti. Ne postoji reka Drina nego samo jedna velika na Drini ćuprija koja nas čini nerazdeljivim, rekao je Irinej

NOVI SAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je večeras u Novom Sadu da je Republika Srpska (RS) "srpska država stvorena u našem vremenu".

"RS je stvorena na tim prostorima da okupi narod srpski i da bude faktor mira na ovim prostorima. To je u našoj prirodi, našoj kulturi, našoj istoriji, jer mi nismo nikada osvajali tuđe prostore već smo branili svoje. RS postoji i postojaće na radost celoga srpstva", rekao je Irinej na otvaranju manifestacije Dani Srpske u Srbiji, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

On je ocenio da je u današnjem vremenu ugrožen "najsvetiji deo svete zemlje Srbije, Kosovo i Metohija". "Prognan nam je narod, uništene mnogobrojne svetinje, groblja, jer je želja bila da se unište svi koreni postojanja toga naroda. Sada žele da nam oduzmu naše svetinje Dečane, Gračanicu... Borimo se i borićemo se dokle god možemo da sačuvamo ono što je naše", rekao je Irinej.

On je izrazio nadu da će "onaj pošteniji deo sveta" shvatiti šta za srpski narod znače Kosovo i Metohija i tamošnje svetinje, "koje nisu od juče, već od vremena od kada tamo postoji naš narod".

Bački episkop SPC Irinej (Bulović) rekao je da reka Drina ne razdvaja, već "spaja srpski narod sa obe obale reke" i dodao da se može reći da su RS i Srbija jedna celina i da predstavljaju "suštinsko jedinstvo i zajedničko organsko pripadanje čitavom pravoslavnom svetu".

Prema njegovim rečima, u ovom vremenu se pokazuje da ne postoje zajedničke evropske vrednosti. "Dižu se žice, bedemi, bodljikave žice da spreče ulazak nesrećnih izbeglicama. Za Srbe sa obe strane Drine nema te granice koja nas može razdvojiti. Ne postoji reka Drina nego samo jedna velika na Drini ćuprija koja nas čini nerazdeljivim", rekao je episkop Irinej.

Dodik: Srbija i RS su dve srpske države, BiH nije dobra za Srbe

NOVI SAD - Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras u Novom Sadu da su Srbija i RS dve srpske države i dodao da se "ne sme graditi Bosnu i Hercegovinu, jer BiH nije dobro mesto za Srbe".

"Srbija je naša želja, Srbija je mesto gde želimo da idemo za razliku od onoga gde nas guraju, a gde nećemo", rekao je Dodik na otvaranju manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

On je rekao da, kada je teško, Republika Srpska "živi na inatu" i dodao da će se u BiH "jednoga dana" sve stvari rešavati referendumom, a da je zahvaljujući RS Visoki predstavnik u BiH "marginalizovan".

"Naša ljubav prema Srbiji je nesumnjiva. Čini mi se da mi ponekad više volimo Srbiju nego vi koji živite ovde", kazao je Dodik.

Naveo je da je u RS u poslednje vreme izgrađeno nekoliko stotina crkava, jer Srbi na taj način čuvaju svoj identitet. Najavio je da će biti izgrađen i autoput od Banjaluke "sa usmerenjem prema Srbiji" i dodao da je to kapitalan projekat. "Želimo da na taj način spojimo Banjaluku i Beograd. Neki kažu pa imate u blizini autoput Beograd - Zagreb. Ali videli smo šta to znači. Autoput nije samo za vožnju, on je i za osećaj, on je i za dušu jer prolazi kroz naše zemlje", kazao je Dodik.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da su se i vojvođanski Srbi svojevremeno borili za "prisajedinjenje ostalim srpskim zemljama". "I ostvarili smo taj san. Možda zato najbolje razumemo te iste snove i želje kod vas, našeg prekodrinskog roda, osećamo tu čežnju preko Drine, jer je ista bila preko Dunava i Save. RS je tvrđava srpskog naroda i najveći uspeh u odbrambenim ratovima devedesetih", kazao je Vučević.

Ovogodišnji Dani Srpske u Srbiji, koje je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, biće održani na više lokacija u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Vršcu, Aranđelovcu i Plandištu i trajaće pet dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track