Đurđevdanske izbore prati 1.500 posmatrača

Izbori

Đurđevdanske izbore prati 1.500 posmatrača

Politika -
Rok za prijavu zaintersovanih ističe 30. aprila

BEOGRAD - Za praćenje parlamentarnih izbora 6. maja do sada se Republičkoj izbornoj komisiji prijavilo oko 1.500 ljudi iz više domaćih i stranih organizacija, a rok za prijavu zaintersovanih ističe 30. aprila.

Kako je rečeno u RIK-u, dozvolu za praćenje izbora dobile su sve organizacije koji su to tražile, a među njima su Cesid, Transparentnost Srbija (TS), OEBS, Savet Evrope, posmantrači iz Danske, Norveške, Japana...

Cesid i TS će na biračkim mestima imati 1.000 posmatrača, dok su strani posmatrači, za sada, prijavili oko 150.Kako su rekli u RIK-u, očekuje se da i strane ambasade, preko Minstarstva inostranih poslova, zatraže dozvolu za prećenje izbora u Srbiji.

Prema Uputstvu za sprovođenje parlamentarnih izbora, domaće udruženje uz izvod iz Registra udurženja i spiska lica koja se prijavljuju za posmatrače, može da prijavi za posmatrače najviše dva punoletna državljanina Srbije, ali ne i kandidata za poslanika.

Kada je reč o stranim posmatračima, neophodno je da pribave pozitivno mišljenje MIP-a, a zatim, kao i domaći, RIK-u dostave spisak lica koja prijavljuju za posmatrače.

RIK domaćim i stranim posmatračima izdaje akreditacije, a troškove snose podnosioci pijave čiji posmatrači prate izbore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track