Šutanovac: Tajkuni hoće Čedu s Tomom

Intervju

Šutanovac: Tajkuni hoće Čedu s Tomom

Politika -
Postoje krupni kapitalisti koji bi, u želji da zaštite svoje interese, rado videli koaliciju SNS-LDP. Mislim na domaće, ali s takvim interesima ima ih i van zemlje

BEOGRAD - DS će dati premijera.To u razgovoru za Kurir poručuje ministar odbrane i potpredsednik DS Dragan Šutanovac, koji priželjkuje da koalicija okupljena oko DS osvoji više od 50 odsto mandata. Poziv od DS za buduću vladu zasad, kako kaže, može da očekuje jedino Ivica Dačić. S Mlađanom Dinkićem još nema takvih razgovora.

- Politička praksa me je naučila da o formiranju vlade govorim nakon izbora, ali voleo bih da DS dobije preko 50 odsto mandata, kako bismo bili u situaciji da zaista budemo odgovorni za ono što radimo, a ne da odgovornost ima DS, a zasluge za ono što je dobro ubira neko drugi.

n Zamerili ste Dinkiću da upravo to radi u kampanji.

- Vlada je uložila velika novčana sredstva da pospeši strane investicije. Za taj posao niko ne može da kaže da ga je sam uradio, osim ukoliko nije izvadio novac iz svog džepa.

n Kampanja je pri kraju, a iz Demokratske stranke još nismo čuli ime kandidata za premijera. Zašto se to krije?

- U ovom trenutku najvažnije je da građani prepoznaju svoj interes kroz podršku Tadiću i listi „Za bolji život“, a nakon dobijanja većine u parlamentu odredićemo kandidata za premijera.

n Jeste li vi u igri?

- Sama činjenica da me to pitate pokazuje da u Srbiji rezultati dobrog rada isplivaju na površinu i bez medijske podrške za reforme koje smo u Ministarstvu sproveli. U ovom trenutku ne razmišljam o poziciji nakon izbora, ali ne bežim od posla i odgovornosti.

n LDP i SNS se međusobno ne napadaju, a spekuliše se da bi mogli u koaliciju. Da li vam je to realno?

- Postoje krupni kapitalisti koji bi rado videli tu koaliciju, u želji da zaštite svoje interese.

n Ko su ti ljudi? Jesu li to poznati domaći tajkuni?

- Domaći, ali čak i u inostranstvu ima nekih s takvim interesima.

n Govori se da i vi i SNS trpite pritiske iz inostranstva da zajedno formirate vlast.

- To plasiraju oni koji se plaše rezultata i jedne i druge stranke, ne bi li došli do razočaranih birača DS i SNS. Ali to je daleko od realnosti. Dovoljan je bio samo jedan kontrastni spot da pokaže da je Nikolić jedna velika nepoznanica, čovek koji nije dosledan u politici.

n S kim DS sigurno hoće u koaliciju?

- SPS može da očekuje poziv za formiranje vlade, a za ostale ćemo videti.

n Da li biste Dačiću dali mesto premijera?

- Smatram da premijer treba da bude iz stranke koja ima najveću podršku građana.

n Hoće li biti krupnih promena u ekonomskoj politici ukoliko ponovo budete pravili vladu?

- Neophodno je izvršiti sveobuhvatnu, preciznu reformu poreskog sistema, stimulisati investitore, ali i zaštititi interese radnika. Neprirodno je da oni koji investiraju kod nas imaju najmanji korporativni porez u celoj Evropi, dobijaju subvencije, a u isto vreme isplaćuju najmanje plate. Takođe, prioritet nam je nastavak ulaganja u poljoprivredu i energetiku.

Nema zaštićenih

- Najavljeno je preispitivanje sumnjivih privatizacija, a Tadić je rekao da su 23 od 24 iz doba Koštunice. Da li je moguće da nema nijedne iz vremena vlasti DS? Ili će biti zaštićenih?

- Ova vlada je povela najveću i najopsežniju borbu protiv organizovanog kriminala. Nema zaštićenih, niti bi predsednik Tadić nekoga zbog toga štitio. Sve što se smatra sumnjivom privatizacijom treba da se istraži i konačno na to stavi tačka.

Toma se ne slaže s Tomom

- SNS tvrdi da ste vi počeli s prljavom kampanjom jer ste se uplašili.

- Sigurno se nismo uplašili, kao što nismo ni započeli prljavu kampanju. Ko god je prošetao bilo kojim delom Srbije, mogao je da vidi ko je lepio takve plakate. Nismo hteli da uzvraćamo na takav način. Smatramo da nema ničeg lošeg u tome što podsećamo ljude na to ko je u koaliciji sa SNS, da su Karić, Velimir Ilić, Vulin, Marijan Rističević oni koji žele da rukovode državom, a vešto se kriju iza Nikolića. Interesantno je da ih je najviše pogodilo ono što su sami govorili, kao i to koliko se Tomislav Nikolić ne slaže s Tomislavom Nikolićem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track