KO TO RUŠI VUČIĆA: Premijerovi saradnici stvaraju bespotrebnu histeriju
Foto: Fonet

Zaboravili na premijerovo prijateljstvo sa SAD

KO TO RUŠI VUČIĆA: Premijerovi saradnici stvaraju bespotrebnu histeriju

Politika -
Amerika nema interes da radi protiv srpskog predsednika Vlade, koji je odnose dveju zemalja doveo na najviši nivo u novijoj istoriji, smatraju politički analitičari

BEOGRAD - Dok se premijer Aleksandar Vučić hvali svojim prijateljstvom s Amerikom, pojedini njegovi saradnici tvrde da ga SAD, CIA i prozapadne strukture ruše. Sagovornici Kurira kažu da oni takvim tvrdnjama samo stvaraju bespotrebnu histeriju.Analitičari podsećaju na Vučićevu istorijsku posetu SAD 14. septembra, kada je razgovarao sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom, inače prijateljem srpskog premijera, kako ga je i sam nazivao.Analitičari odbacuju tezu pojedinaca u Srbiji da SAD, CIA i ostale zapadne i proameričke strukture rade o glavi premijeru, koji je upravo odnose sa Amerikom napravio istorijskim.Istina je negde između- Činjenica je da velike sile žele da imaju uticaja, naročito na Balkanu. Međutim, ovih dana aktuelne priče o rušenju premijera su manje više providno spinovanje u funkciji unutarstranačkog obračuna u samom SNS. To je glupo i kratkovido, a na kraju krajeva će se ispostaviti kontraproduktivno za one koji tu tezu lansiraju - ovako je Đorđe Vukadinović za Kurir izanalizirao navode da protiv premijera rade strane sile.- Ne verujem da u ovom trenutku bilo ko ima interesa da ruši Vučića, tim pre što su se ekskluzivni medijski i politički analitičari i komentatori utrkivali da letos i jesenas pohvale posetu Vašingtonu kao uspešnu, posetu Moskvi još uspešniju, dok će Kina biti još uspešnija.Analitičar Dušan Janjić poručuje da „nema potrebe za histerijom“.- U Srbiji poslednjih nekoliko dana vlada histerija. Rekao bih nepotrebna. Činjenica je da su strane službe imale svoju ulogu nakon 2000. godine, posle petooktobarskih promena, međutim, u ovom trenutku, siguran sam i mogu da poručim premijeru da Amerikanci ne rade protiv njega - zaključio je Janjić.

Njegov kolega Branko Radun kaže da postoje mediji i političari koji jesu vezani za zapadne države, ali da je istina negde između.- Preterana je teza da Amerikanci ruše ovu vladu. Ako smo dobro shvatili Kirbija, on je rekao da nemaju interes da ruše Vučića. Ne vidim da u ovom trenutku idu direktno na rušenje, ali ne isključujem mogućnost da idu na pritisak zbog posete Rusiji i Kini i posete Rogozina. Neki ljudi u Briselu i Vašingtonu ne vole da se Srbija približi Kini i Rusiji, ali je preterano govoriti o rušenju - kaže Radun.Podsetimo, i američki ambasador Majkl Kirbi nedavno je odbacio navode da SAD ruše Vučića.Pod kontrolom- Razgovarao sam s Vučićem i jasno sam mu rekao: „Amerika ne radi protiv vas, Amerika ne ruši vašu vladu, nemamo nijedan razlog za tako nešto.“Inače, premijer Srbije Aleksandar Vučić boravio je u SAD dva puta u roku od nekoliko meseci - prvi put u maju, kada je zbog smrti sina Džozefa Bajdena Boa njegov susret s američkim potpredsednikom morao da bude otkazan.Ipak, Džozef Bajden mu je ponovo uručio poziv, a njegova poseta SAD 14. septembra ove godine, prema oceni domaćih i stranih analitičara, ali i srpskog premijera, označena je kao istorijska, a Vučić je primljen na najvišem nivou.

Ne odustaje Stefanović ponovo zabrinut za sudbinu predsednika vlade MINISTRI: NISMO PROTIV PREMIJERAPotpredsednik SNS Nebojša Stefanović ponovo se juče brinuo za „sudbinu“ srpskog premijera Aleksandra Vučića, rekavši da ga deo vlasti, pojedinci iz Vlade i neki iz SNS ruše.- Vučiću sam često ukazivao da u Vladi, ali i unutar SNS, postoje pojedinci koji su naklonjeni našim protivnicima, kojima se ne sviđa veliki posao koji je započeo jer ih sputava u ostvarivanju sitnih ličnih interesa. Po premijera je opasno što sve njih odskora na neki način povezuje jedna nevidljiva ruka, a iskreno se nadam da će on smoći snage da nastavi započetu misiju i našu državu i društvo izvede na pravi put - rekao je Stefanović i dodao:- Smeta nekima u Vladi, koji gromoglasno ćute kad se premijer i njegova porodica najbrutalnije blate u medijima. Takvi s Vučićem dele samo slatke plodove.Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je da se „slaže sa Stefanovićem da u SNS ima onih koji ruše ugled i stranke i premijera Aleksandra Vučića“.- Ako sam dobro pročitala to što piše, potpuno se slažem sa Stefanovićem - kratko je poručila.Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić rekao je da se ne oseća prozvanim, te da ne ruši Vučića, a isto je poručio i ministar odbrane Bratislav Gašić. Ni ostale ministre u Vladi očigledno nije potresla Stefanovićeva histerija jer nisu imali potrebu da se oglase.

U decembruDžon Keri u BeograduDržavni sekretar SAD Džon Keri posetiće Beograd u decembru u okviru evropske turneje. Keri će u sredu 2. decembra posetiti Prištinu, a 3. decembra će učestvovati na sastanku Ministarskog saveta OEBS u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track