VUČIĆ SA ŠTAJNMAJEROM: Nemačka podrška evropskom putu Srbije
Foto: Zorana Jevtić

Na marginama samita OEBS u Beogradu

VUČIĆ SA ŠTAJNMAJEROM: Nemačka podrška evropskom putu Srbije

Politika -
Premijer srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros, na marginama samita OEBS u Beogradu, sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za medije u vili "Bokeljka", istakao da su tema njihovog razgovora bili bilateralni odnos Srbije i Nemačke, jer je Nemačka jedan od najvećih investitora koji u Srbiji zapošljava 30.000 ljudi.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Nemačka pravično sagledava rezultate naših reformi i ključna je u donošenju odluka o našim evrointegracijama. Radujemo se otvaranju prvih poglavlja 14. decembra, a razgovarali smo i o srpskoj ekonomiji i o tome šta još treba ovde da se učini. Saglasni smo da je Srbija jedan od ključnih faktora za stabilnost regiona i celog Balkana, ali bez ekonomske i političke stabilnosti nema nikakve stabilnosti", naveo je premijer Vučić.

On je dodao da je upravo zato podrška Nemačke Srbiji od ključnog značaja.

Štajnmajer se na početku osvrnuo na doprinos Srbije tokom predsedavanja OEBS u rešavanju ukrajinske krize i nedavnog konfilkta između Rusije i Turske, ali i pohvalio reforme u Srbiji koje su na kraju dovele do otvaranja pregovaračkih poglavlja za pristup EU.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Puni smo poštovanja za napredak Srbije poslednjih godina, a to poštovanje se ne izražava samo u brojkama, već i kroz podršku međunarodnim institucija, poput MMF i Svetske banke, koji su prepoznali vaše napore. Sveukupna pozitivna ocena Evropske komisije je i rezultirala otvaranjeem poglavlja za pristup Srbije EU i na tom putu imate našu punu podršku", rekao je šef nemačke diplomatije i pohvalio Srbiju za izvanrednu organizaciju Samita OEBS u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track