Jeremić: Srbija će predsedavati UN

Jeremić: Srbija će predsedavati UN

Politika -
Samo jedna politička snaga danas ima kapacitet da to uradi, a nju predvodi Boris Tadić, sadašnji i budući predsednik Srbije

BANJA KOVILJAČA – Kandidat za poslanika na listi Demokratske stranke (DS) Vuk Jeremić rekao je danas u Banji Koviljači da će Srbija 8. juna biti izabrana da godinu dana predsedava Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (UN) i da samo ta stranka ima kapacitet da to omogući.

Obraćajući se građanima na skupu u turističkom centru Podrinja, Jeremić je rekao će se 8. juna sve zemlje sveta okupiti da bi glasale koja će država „kao prva među jednakima“ predvoditi UN. On je dodao da je Srbija najozbiljniji kandidat za tu ulogu, što nije moglo da se očekuje pre nekoliko godina.

Ja vam kažem sad u Banji Koviljači, 8. juna biće izabrana Srbija“, a da bi bili izabrani moramo da nastavimo dalje putem koji ne ugrožava ni dostojanstvo, ni državne interese naroda, putem koji ne uvodi u opasnosti ovu zemlju, dodao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, taj put podrazumeva dalje angažovanje, otvaranje, saradnju i razumevanje sa svetom, bez ustupaka koji nisu mogući ili nisu pristojni i „samo jedna politička snaga danas ima kapacitet da to uradi, a nju predvodi Boris Tadić, sadašnji i budući predsednik Srbije.“

On je ukazao da samo oni koji budu znali kako da se uhvate u koštac sa međunarodnim promenama i koji budu znali „jezik sveta“, umeće da privuku ulagače i biće u prilici da iz teškog perioda „izađu sa zemljom koja je napravila progres, a nije otišla nazad“.

Srbija nije zemlja koja kao mnoge druge ima samo ekonomski problem, već joj je ugrožena teritorijalna celovitost, a to je poseban problem koji druge države nemaju i u narednom periodu moramo biti izuzetno ozbiljni u očuvanju važnih državnih i nacionalnih interesa, smatra Jeremić.

On je istakao da će od načina kako se budemo diplomatski ophodili prema svetu u velikoj meri zavisiti da li ćemo i dalje biti u prilici da svoje vitalne i državne interese branimo na miran način, ne ugrožavajući druge interese i evropsku budućnost zemlje.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući vladi koja se pokazala kao neko ko razume svet, i njegovoj ulozi ministra spoljnih poslova, građani putuju bez viza, a Srbija je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU) koja ima najbolji odnos sa Rusijom i njenu punu podršku u Savetu bezbednosti.

Srbija je kandidat za članstvo u EU koja, kao jedina zemlja sa ovih prostora, ima strateško partnerstvo sa Kinom i koja je u stanju da organizuje ministarsku konferenciju Pokreta nesvrstanih, naveo je Jeremić.

On je nakon skupa obišao hotel „Rojal spa“ u u Banji Koviljači, u kome je prošle sedmice radna mesta dobilo 20 ljudi, a zatim je u Ulici Jovana Cvijića u Loznici razgovarao sa građanima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja