MILAN ST. PROTIĆ: Politiku 5. oktobra uspešno vode naši protivnici
Foto: Fonet

Istorijski događaj

MILAN ST. PROTIĆ: Politiku 5. oktobra uspešno vode naši protivnici

Politika -
Petoooktobarci su pali na ispitu, ali naša politika je pobedila i nju danas vode, s prilično uspeha, naši protivnici, izjavio je u Novom danu istoričar, član nekadašnjeg DOS-a i učesnik "5. oktobra" Milan St. Protić.

Kako god se to kasnije tumačilo, 5. oktobar je bio istorijski događaj, kaže Protić. Međutim, kako navodi, ocena nije dobra i ne može da bude prelazna. "Suviše je mnogo promašaja i grešaka, suviše obećanja pre toga, 5. oktobar je ostao nedorečen". Ipak, kaže, postoje dva važna rezultata.

Prvi je da je Srbija postala istinski demokratska država, što pre toga nije bila, što znači da se sa vlasti dolazi i odlazi voljom građana, ističe Protić. On podseća da je do revolucije i došlo zbog izborne krađe, što nije bio slučaj samo sa tim izborima, već i sa ranijim.

Drugi rezultat je, navodi, politika koja se i danas vodi i koja je vođena ovih 15 godina. Svaki događaj u istoriji od kog su ljudi očekivali preokret, postaje jedna kontroverzna stvar, a 5. oktobar nije mogao više nego što je učinio, kaže istoričar.

"Prepreka 6. oktobra je bio Koštunica"

Na konstataciju da se "6. oktobar" zapravo nikad nije ni desio, kaže da je očigledno da to nije bilo moguće da se uradi: "Ja sam se za to zalagao i bio sam obeležen kao jedan od "jakobinaca", što mi je i danas kompliment".Kako navodi, otpori tome su bili jaki. Trebalo je napraviti kompromis između postojećih vlasti, koje smo tamo zatekli, i novih vlasti, dodaje.

Protić kaže da su imali teškoću da se stvari seku u korenu, što je podrazumevalo da se Ustav, čitav niz procedura, zakona, istitucija izmeni. Prepreka tome je bio Vojislav Koštunica, smatrao je da bi posledice toga bile strašne, da bi izazvale krvoproliće, dodaje.

Protić kaže da je on bio među onima suprotnog mišljenja, ali da je pobedila Koštuničina strana. Ostali smo ograničeni u poretku u kom praktično živimo i danas, dodaje.

"Petooktobarci su pali na ispitu, ali naša politika je pobedila. Mi, izgleda s pravom, nismo imali dovoljno snage, čvrstine, vizije da tu politiku izvedemo do kraja... I došli su naši protivnici, koji danas vode našu politiku s prilično uspeha, mora da se prizna", kaže Protić.

"Otišao je Đinđić, ali je njegova politika pobedila... Ta politika je pobedila i vlada i danas - vlada ono u šta smo verovali, i šta smo mislili...", kaže jedan od članova nekadašnjeg DOS-a.

Protić kaže da ono što je pobedilo, u smislu ideje 5. oktobra, pobeđuje i danas: "Naši protivnici su prešli na našu stranu, politika koju danas vodi Srbija odgovara politici koju smo zastupali 5. oktobra i posle".

"Opozicija deluje izgubljeno, nema ljude ni čvrste ideje"Današnja opozicija, prema njegovom mišljenju, deluje izgubljeno, jer sada ne zna šta da zastupa. To je zbog toga što je opozicija nasledila politiku DOS-a, a koju danas vode i njihovi politički suparnici, kaže Protić dodajući da opozicionari ne mogu sada da nađu svoju politiku.Opozicija ne može da pronađe doboljno jake i čvrste ideje kojima bi se suprotstavila vlasti, a bojim se da nema ni dovoljno jakih ljudi, kaže Protić. "Neuporedivo koliko smo tada imali goru situaciju, a koliko bolje ljude", dodaje.

O odnosima Zagreba i Beograda

Upitan da li su odnosi Srbije i Hrvatske pali na najniži nivo još od devedesetih, i zamoljen da prokomentariše vest lista Danas da Nikolić verovatno ide u Zagreb do kraja godine, Protić kaže: "Kad je Vučić u problemu s Hrvatima u Zagreb ide Nikolić, a kad Nikolić ima problem, ruku pruža Vučić".

Odnosi Beograda i Zagreba treba da pronađu jednu razumnu meru slaganja i neslaganja – i jedni i drugi moramo biti svesni odgovornosti koje nosimo iz prošlosti, i da na temelju toga gradimo komunikaciju, kaže Protić.

Osvrćući se na izjave hrvatskog premijera, kaže da se bliže izbori u Hrvatskoj i da Milanović, kako loše stoji, pojačava retoriku: "I to treba gledati samo u tom svetlu".

Suštinski nesporazum između Srba i Hrvata nije raščišćen, niti otvoren, ni jedni, ni drugi nisu sebe pogledali otvoreno, niko nije priznao svoj deo odgovornosti, već jedni u druge upiru prstom, naglašava Protić.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track