(VIDEO) UŽIVO KONFERENCIJA U LONDONU: Vučić bilateralno sa šefovima država i vlada
Foto: Twitterserbianpm

Donatorska konferencija posvećena Siriji

(VIDEO) UŽIVO KONFERENCIJA U LONDONU: Vučić bilateralno sa šefovima država i vlada

Politika -
LONDON - Premijer Srbije Aleksandar Vučić iskoristio je učešće na londonskoj donatorskoj konferenciji posvećenoj Siriji za niz bilateralnih susreta i razgovora sa nekima od oko 70 šefova država i vlada zemalja učesnica.

Predsednik Vlade Srbije izjavio je danas u Londonu da "niko nijednom rečju" ne pominje vraćanje izbeglica u Srbiju.

"To niko ne pominje. Niko neće da pravi nikakav parking u Srbiji za migrante, ničija to nije ni ideja", rekao je Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i visoki komesar UN za izbeglice Filip Grandi saglasili su se danas u Londonu da je potrebno pronaći zajedničko evropsko rešenje za migrantsku krizu, saopštila je Vlada Srbije. Premijer Vučić zahvalio je komesaru Grandiju za pomoć i podršku koju UNHCR pruža Srbiji kako bi što bolje zbrinula izbeglice koje prolaze kroz Srbiju u svom putu ka zemljama EU. Komesar Grandi je kazao da je Srbija "izuzetan primer u Evropi" zbog načina na koji postupa prema izbeglicama i da UNHCR "veoma ceni" sve što je Srbija uradila.

Premijer Vučić poručio je danas učesnicima donatorske konferencije u Londonu da svet mora jedinstveno delovati u Siriji, a Srbija će prihvatiti svako evropsko rešenje za izbeglice. „

"Očekujemo od Brisela i evropskih zemalja da se jasnije opredele prema izbeglicama, a Srbija će sve sprovesti. Mi nismo bogata zemlja, a ni članica EU, ali smo odlučili da ove godine dodelimo preko UNICEF-a za Siriju 500.000 evra", rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija preduzima sve aktivnosti, da je doprinela rešavanju krize i sarađuje sa svim akterima na Bliskom istoku.

"Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, zbog nas samih i suda istorije mi striktno ispunjavamo naše obaveze", naglasio je premijer Srbije.

Vučić je, konstatujući da nam nisu potrebne krize u drugim delovima sveta, a posebno ne na Zapadnom Balkanu, ukazao da će Srbija učiniti sve da podrži stabilnost regiona i da uvek bude deo rešenja, a nikada više deo problema. Prema njegovim rečima, za rešenje problema u Siriji neophodno je obezbediti više radnih mesta, više posla, viši životni standard, ali to važi i za Srbiju i druge balkanske zemlje. „

Vučić je izjavio da Srbija ne može da primi 100 ili 200 hiljada izbeglica jer njena ekonomija to ne može da izdrži.

"Mi ne možemo da primimo 100 i 200 hiljada izbeglica, jer naša ekonomija ne može to da izdrži. Ne zato što nešto loše mislimo o tim ljudima, već zato što naš ekonomija to ne može da izdrži. Nećemo da budemo parking da bi neko drugi sačuvao svoje nacionalne interese, mi ćemo znati da očuvamo naše nacionalne interese", kazao je Vučić.

Vučić se susreo i sa britanskim ministrom spoljnih poslova Filipom Hamondom. Premijer je takođe, razgovarao sa nizom svojih evropskih kolega, među kojima su premijer Estonije Taivi Rojvas, Češke Bohuslav Sobotka, Švedske Stefan Loeven i Luksemburga Gzavije Betel.

Vučićevi sagovornici bili su i lideri iz regiona, uključujući grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i slovenačkog - Miru Cerara.

Prema nekim najavama, premijer će se susresti i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali to još nije zvanično potvrđeno. Predsednik Vlade Srbije obratiće se učesnicima konferencije oko 15.30 popodne.

Domaćini donatorske konferencijepod nazivom "Podrška Siriji i regionu 2016" su britanski premijer Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel, norveška premijerka Erna Sulberg, kuvajtski emir šeik Sabah Al Ahmed Al Sabah i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Konferencija ima za cilj prikupljanje finansijskih sredstava za dugoročnu ekonomsku pomoć onima koji su raseljeni zbog sukoba u Siriji i podršku zemljama koje su primile migrante. Očekuje se da bude prikupljeno oko sedam milijardi dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track