Ministar rada o migrantima: Kako se ponaša Austrija, tako će i Srbija
Foto: Fonet Ljiljana Stojanovic

Izbeglička kriza ne jenjava

Ministar rada o migrantima: Kako se ponaša Austrija, tako će i Srbija

Politika -
BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da će se Srbija tokom izbegličke krize ponašati u skladu sa postupcima Austrije.

"Kako se ponaša Austrija, tako će se ponašati i Srbija", rekao je Vulin novinarima u Beogradu, komentarišući odluku Austrije da će dnevno s balkanske rute prihvatati maksimalno 80 zahteva za dobijanje azila, a propuštati 3.200 izbeglica.

Vulin je rekao da će se Srbija, kao i do sad, ponašati odgovorno prema sebi, svojoj teritoriji i građanima i izbeglicama, ali i prema drugim zemljama na migrantskoj ruti. "Svoje probleme nećemo da prebacujemo na bilo koga drugog, ali ne dozvoljavamo da se bilo čiji tuđi problemi rešavaju na teritoriji Srbije", rekao je Vulin. Kako je istakao, ako Austrija ili bilo koja druga zemlja ima neka nova pravila i hoće da ubrza ili uspori protok migranata, da primi veći ili manji broj ljudi, Srbija je dužna da sprovede potpuno istu odluku kao i oni. Prema njegovim rečima, to je dogovor koji je i do sad postignut na svakom sastanku. "Država Srbija se ponašala i odgovorno i humano, ali mora da bude odgovorna prema svojim građanima i teritoriji", rekao je Vulin. Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner saopštila je juče da će maksimalno 80 zahteva za dobijanje azila biti prihvaćeno dnevno sa balkanske rute, a propuštano 3.200 izbeglica. "Austrija spada u najopterećenije zemlje članice EU i dostigla je do svojih granica izdržljivosti", naglasila je Mikl-Lajtner u saopštenju i dodala da je pitanje razume kako obezbediti sopstvene granice sve dok ne postoji evropsko rešenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track