AMBSADOR DENIS KIF ZA NEWSWEEK Slažem se sa ocenom EK o stanju medija u Srbiji
Foto: Marina Lopičić

Ambasador Velike Britanije u Srbiji

AMBSADOR DENIS KIF ZA NEWSWEEK Slažem se sa ocenom EK o stanju medija u Srbiji

Politika -
BEOGRAD - Ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif podržao je izveštaj Evropske komisije (EK) o stanju u medijima u Srbiji i ocenio da je potrebno uraditi još mnogo posla u toj oblasti.

"U potpunosti se slažem s procenom EK u delu koji se tiče medija. Potrebno je uraditi još mnogo posla a izveštaj EK navodi konkretne preporuke. Još smo u periodu primene novih medijskih zakona. Ovaj proces još nije završen i biće još otvorenih pitanja", rekao je Kif u intervjuu za novi broj magazina NEWSWEEK Srbija, koji izlazi u ponedeljak.

Evropska komisija ranije je ocenila da Srbija treba da obezbedi uslove za puno ostvarivanje slobode izražavanja a ukazala je i na slučajeve pretnji i nasilja nad novinarima. "Izjave državnih funkcionera oko istraživačkog novinarstva ne idu u prilog stvaranju okruženja u kojem sloboda izražavanja može da se praktikuje bez ometanja", navodi se u tom izveštaju i ukazuje da su državni organi pre spremni da plate kazne nego da javnosti otkriju tražene informacije od javnog značaja, dok se u medijima uglavnom prenose izjave zvaničnika na vlasti. Komentarišući odluku da Srbija pruži diplomatski status predstavnicima NATO, Kif je ocenio da to ne znači korak ka približavanju Alijansi i otklon od Rusije.

"Ne. Dogovor koji je Srbija potpisala bio je tehničke prirode. To su praktični odnosi izmedju Srbije i NATO. Saradnja sa zemljama članicama najbolji je način modernizacije srpskih oružanih snaga. To je najbolji način da i Srbija kroz mirovne misije ima pozitivnu ulogu svetu", rekao je on za NEWSWEEK i dodao da je pitanje za Srbiju da li će postati punopravna članica tog saveza. Kif je naveo da Velika Britanija podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju, kao i celog Zapadnog Balkana, jer to za region znači prosperitet, bezbednost, stabilnost, visoke standarde, vladavinu prava, administrativnu sigurnost i jedinstveno tržište.

"Ima napretka. Otvorena su prva poglavlja, nadam se da će uskoro biti otvorena i poglavlja 23 i 24, koja su ključna u procesu vladavine prava, medija, pravosudja, osnovnih prava i sloboda. Nije otvaranje poglavlja samo ispunjavanje tehničkih uslova, to je i pitanje vrednosti", rekao je Kif. Govoreći o predstojećoj poseti britanskog prestolonaslednika Čarlsa Srbiji, Kif je rekao da to nije samo protokolarna posete, već i gest dobre volje, odnosno da je cilj promocija mira u regionu, obnavljanje kulturnog nasledja, obrazovanja, jačanje položaja mladih i žena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track