OPOZICIJA IZGUBILA KOMPAS: Pajtić, Tadić i Čeda zajedno posle izbora

Proevropska opozicija više ne zna gde udara

OPOZICIJA IZGUBILA KOMPAS: Pajtić, Tadić i Čeda zajedno posle izbora

Politika -
Nakon propalih pregovora o zajedničkoj listi u DS, SDS i LDP razmatraju plan da budu u istom poslaničkom klubu

BEOGRAD - Pregovori o izlasku DS, SDS i LDP u jednoj koloni nisu uspeli, ali Boris Tadić, Čedomir Jovanović i Bojan Pajtić planiraju saradnju posle izbora, pa i da možda budu u istom poslaničkom klubu, saznaje Kurir.

- Tadić, Pajtić i Jovanović dogovorili su se da ne napadaju jedni druge u izborima, ali nisu isključili ni da posle toga ponovo sednu za isti sto i sarađuju. Jedna od ideja je da se za predsedničke izbore dogovore o jednom kandidatu kog će sve tri partije podržati, ali i o zajedničkom poslaničkom klubu koji će oformiti posle izbora - kaže izvor Kurira.Veliki apetitiPrema tvrdnjama našeg sagovornika, pregovori su propali i zbog velikih apetita Tadića i Jovanovića, na koje Pajtić nije hteo da pristane.- Čeda i Tadić su tražili da dobiju pola mandata na listi, što je nemoguće, jer bi onda DS dobio manje mandata nego što ih ima sada. Da bi dobili isti broj mandata, trebalo bi da zajednička lista osvoji 45 do 50 odsto podrške, što je nemoguće. Dodatni problem je bio to što su tražili i pola funkcija u DS kad se ponovo ujedine - kaže sagovornik Kurira.Pregovori o izlasku na izbore trajali su više od mesec dana, a pre dva dana konačno je i saopšteno da će ipak podršku među biračima meriti u dve kolone. Jovanović i Tadić nisu krili razočaranje, a bivšu predsednik Srbije je juče upro prstom u demokrate zahtevajući da objasne gde je zapelo u pregovorima.- Dogovor o podeli mandata na jedinstvenoj listi je već postignut i oko toga nije bilo problema. Iz DS nam je rečeno da oni nisu problem. Za to ko jeste problem, pitajte DS - rekao je Tadić.Lider SDS je kazao i da svi prihvataju ishod pregovora i da svi snose odgovornost.Prema njegovim rečima, SDS će nastaviti razgovore sa LDP, LSV i drugim manjim strankama o tome u kom formatu će izaći na izbore na svim nivoima.- Građani od SDS i koalicije oko te stranke mogu da očekuju rešenje problema 650.000 apsolutno siromašnih, najnižeg nivoa investicija u regionu i najlošijeg rasta BDP u regionu, kao i nastavak pregovora s „Fijatom“ - rekao je Tadić.LDP trčao pred ruduU javnosti je bilo dosta konfuzije oko pregovora DS, SDS i LDP i formiranja zajedničke liste. Iako je u ponedeljak iz LDP praktično poručeno da je dogovor postignut, lider DS Bojan Pajtić je rekao da dogovora nema. Ubrzo je predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović izjavio da je dogovoreno „samo da ne smetamo jedni drugima“.(D. L. - I. K.)

Demokrate ćutePAJTIĆ BEZ ODGOVORAIako su ih u SDS juče prozvali da kažu gde je zapelo u pregovorima o zajedničkom izlasku na izbore, predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić juče nije želeo da se oglašava tim povodom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track