STROGO POVERLJIVO UCENILI TADIĆA: Priznaj Palestinu ili ode Kosovo!
Foto: Fonet

Procurila tajna prepiska Hilari Klinton iz 2011.

STROGO POVERLJIVO UCENILI TADIĆA: Priznaj Palestinu ili ode Kosovo!

Politika -
Internet sajt Vikiliks otkrio dokumente koji pokazuju da je od bivšeg predsednika Srbije traženo da utiče na Milorada Dodika da i on glasa da Palestina bude primljena u UN

BEOGRAD - Bivši predsednik Srbije Boris Tadić bio je ucenjen da tokom 2011. godine pritiska srpske lidere u BiH da glasaju za priznavanje Palestine, koja bi zauzvrat sprečila deo arapskog sveta da podrži nezavisnost Kosova, otkrivaju dokumenta internet sajta Vikiliks!Sadržina poverljive prepiske i arhiva mejlova tadašnje državne sekretarke SAD Hilari Klinton pokazuju da je Palestina uoči odlučivanja UN o njenom statusu pritisnula Tadića da utiče na srpskog člana trojnog Predsedništva BiH Nebojšu Radmanovića da glasa za ulazak Palestine u Savet bezbednosti UN. Kako je navedeno u tom poverljivom dokumentu, Palestina je sugerisala da će arapske zemlje priznati nezavisnost Kosova i da bi ova usluga podstakla Palestinu da ih od toga odvrati.U materijalu koji je nedavno objavio internet sajt Vikiliks navodi se da je mejl poslat 22. septembra 2011. godine i naslovljen je sa „Pres. Tadić of Serbia“.Borba za glas BiH- Bosanski predsednik je spomenuo da Palestinci pritiskaju Tadića da on pritisne srpskog člana trojnog Predsedništva BiH da glasa za punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama. Do sada, on je bio protiv. Pošto konsenzusa nema, Bosna će biti uzdržana. Po svemu sudeći, Palestinci poručuju Tadiću da će arapske zemlje priznati Kosovo ukoliko ih ne podrže Srbija i bosanski Srbi - navedeno je u tom mejlu.Sadržina ovog mejla ne čudi jer je u to vreme BiH bila poprište žestokog diplomatskog rata Izraela i Palestine. Tada je predsedavajući BiH bio hrvatski predstavnik Željko Komšić, dok je predstavnik bosanskih Srba bio Nebojša Radmanović. Treći član je bio Bakir Izetbegović iz redova bošnjačkog naroda. Od njih trojice, jedino je Radmanović bio protiv nezavisnosti Palestine, što je bilo očekivano, imajući u vidu da je bio kadar predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji nije krio svoje prisne veze sa Izraelom i kojem je godinama savetnik Ari Livne, čovek koji važi za „za posebne veze Izraela“.Ipak, Dodik za Kurir objašnjava da je u to vreme u vezi s Palestinom bilo „razmenjivanja mišljenja“, ali da je srpska strana u BiH ostala pri svom stavu da ne podrži Palestinu.

Zaboravili

- Ne sećam se baš šta je tačno bilo. Znam da je bilo razgovora i sa predstavnicima zapadnih zemalja. Više ne znam da li su to bili pritisci jer nas stalno nešto pritiskaju. Kao što znate, s vlastima Srbije sarađujem u kontinuitetu i nikada nisam dozvoljavao da se ne poštuje stav Republike Srpske. Srbija je imala drugačiji stav i glasala je za Palestinu, a poznato vam je da je BiH ostala uzdržana. To pokazuje da Srbija i RS mogu i da se ne slažu u nekim stvarima, ali da se međusobno poštuju - izjavio je Dodik za Kurir.Boris Tadić je za naš list poručio da ne zna ništa o tome.- Nemam nikakve veze s tim. To se naprosto nije dogodilo - kratko je rekao Tadić.

O Palestini u UNSRBIJA JEDINA IZ SFRJ GLASALA „ZA“O punopravnom članstvu Palestine odlučivalo se 11. novembra 2011, a glas BiH bio je važan jer je mogao da obezbedi dve trećine glasova u SB u korist nezavisnosti Palestine. Tada je zahtev Palestine da bude primljena za stalnu članicu UN prosleđen SB, a godinu dana kasnije ova država je primljena u UN kao država posmatrač. Srbija je jedina država iz bivše SFRJ koja je tada glasala za Palestinu, dok su BiH i ostale bile uzdržane.

ReagovanjaVjerica Radeta, SRS USLOVLJAVAJU NAS OD 2000.Srbija je pod pritiscima EU i SAD od 2000. Svi naši režimi se od tada do danas povinuju svim mogućim uslovima koje dobijaju. Kada je u pitanju nezavisnost KiM, to je tema o kojoj niko do sada nije pristupao na pravi način.Vladan Glišić, Narodna mreža IZOSTALA JE PRINCIPIJELNOSTČinjenica je da politika bivšeg predsednika Borisa Tadića nije bila principijelna i to je bio njen najveći problem. Kada niste principijelni, onda ste mnogo podložniji raznim pritiscima i ucenama. Cela politička strategija mora da bude zasnovana na principijelnosti.Janko Veselinović, Pokret PreokretMNOGE STVARI NEJASNE

Pritisci i ucene u svetskoj politici nisu novost. O tim stvarima i neki uži politički krug često ne zna ništa. Ko zna šta ćemo još saznati jer ne znamo šta je tačno dogovoreno u Briselu, mnoge stvari su nejasne i kada je NATO u pitanju, odnosi prema Rusiji i Americi.Aleksandar Ðurđev, Srpska ligaUTICAJ KROZ UCENEProblem države je u tome što su i bivši i sadašnji predsednik i premijer osobe na koje se uticaj može vršiti raznim ucenama. Srbija će biti uspešna kada se na njenom čelu nađu ljudi koji nisu podložni pritiscima, ucenama i pilićarenju.

KURIR KUPONMANIJA: Danas dobijate drugu kupon sličicu

Super proizvodi po akcijskim cenama

Danas u Kuriru na strani broj 9 dobijate drugu kupon sličicu, koju treba da isečete i zalepite na mesto broj 2 na talonu.

I narednih dana u Kuriru ćete dobijati kupone, koje treba da zalepite na odgovarajuća polja na talonu.

Sa pravilno popunjenim kuponom ostvarujete od 50 do 68 odsto popusta na odabrane “Delimano” i “Dormeo” proizvode.

Detalje o akciji potražite u štampanom izdanju Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track