SNS ne može da prihvati poraz

Borba za vlast

SNS ne može da prihvati poraz

Politika -
Naprednjaci juče optužili vlast za izbornu krađu i najavili miting. Vučić i Nikolić pokazali džak pun nevažećih glasačkih listića

BEOGRAD - Toma u panici!Posle brojnih pritisaka na socijaliste i nekoliko neuspešnih pregovora sa SPS o formiranju vlade, lider SNS Tomislav Nikolić optužio je vlast za izbornu krađu. Napad i optužbe usledili su samo dan posle objavljivanja informacije o dogovoru SPS i DS o formiranju vladajuće koalicije.

Nikolić planira da izvede svoje pristalice na ulicu i izazove masovne nerede kako bi pokušao da ospori rezultate parlamentarnih i predsedničkih izbora, saznaje Kurir.

Naprednjaci su juče zatražili poništavanje izbora i optužili DS za masovnu izbornu krađu, tvrdeći da je vlast u birački spisak dopisala 500.000 nepostojećih i mrtvih. Lider SNS Tomislav Nikolić i njegov zamenik Aleksandar Vučić pokazali su džak sa oko 3.000 glasačkih listića, koji su, kako tvrdi, bačeni u kontejner posle izbora i zamenjeni novim listićima, na kojima su zaokruženi predstavnici aktuelne vlasti.

Hoće haos!

Nikolić nije želeo da precizira gde su ti listići nađeni, ali je znao da su „lažni listići”, štampani u Poljskoj, preko Mađarske stigli u Srbiju i podeljeni članovima biračkih odbora iz vladajuće koalicije kako bi ih oni zamenili. Upitan da li će SNS organizovati protestni skup, Nikolić je odgovorio: „Sačekajte, ako se mi organizujemo, taj skup će biti veličanstven”.

Analitičari kažu da se iza ovog poteza krije pokušaj da se izazivanjem haosa na ulicama spreči rasulo u stranci i prikrije gubitak izbora. Profesor FPN Zoran Stojiljković smatra da su ovo potezi očajnika.

- To je neuverljiv potez kojim pokušavaju da sakriju nezadovoljstvo izbornim rezultatima i po njih nepovoljan tok drugog kruga predsedničkih izbora. Ne isključujem mogućnost da pričom o navodnoj krađi pokušavaju da umanje loš izborni rezultat i gubitak izbora pa da isprovociraju proteste na ulicama - kaže Stojiljković.

Slab rezultat

Izvršni direktor Cesida Marko Blagojević kaže da je gotovo nemoguće da dođe do izborne krađe.

- U svakom biračkom odboru nalaze se predstavnici svih izbornih lista i predsedničkih kandidata. Neobično je da pored 50-60 ljudi promakne izborna krađa o kojoj se govori - rekao je Blagojević.

Analitičar Jovo Bakić ističe da su tvrdnje o navodnoj izbornoj krađi „paravan za slab rezultat”.

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je neobično što se SNS tek sad buni.

- Da je bilo osnovanosti za prigovore, oni bi verovatno bili izneti i na licu mesta, na biračkim mestima - kategoričan je Stanković.

Predsednički kandidat DS Boris Tadić rekao je da su tvrdnje o izbornoj krađi „podmetanja”.

- Nikada u životu ništa nečestito nisam uradio i tražim da se to proveri. Oni sada nama žele da pripišu sve ono što je njima bilo primereno, a to se u psihologiji zove projekcija. Oni bacaju blato na moje lice, a blato se sliva s njihovih lica već 20 godina, jer su ga sami okaljali svojim rečima, pretnjama, zlim delima koja su činili i zlim namerama kojim prizivaju agresiju na naše ulice i trgove - kazao je Tadić.

Tadić je rekao i da, za razliku od Nikolića, on nema stanove i kuće, a nemaju ih ni članovi njegove porodice.

- Prosto se pitam - divim se, kako je on toliko toga stekao u svom životu od te iste plate koju sam ja imao, a ja ništa od toga nisam mogao da steknem jer je bilo nemoguće. I kako je on pošten, a ja nepošten.

Ja kažem: „Odbij, čoveče, od mene! Nemoj da te čujem da si više išta na tu temu rekao! Prostakluk je i bestijalnost to uopšte pominjati, jer ja nemam mogućnost da idem po vikendicama. Začepi s tim! Ili, ako nećeš, neka se proveri zvanično, pa da narod vidi ko je pošten, ko nije pošten!” - rekao je Tadić.

RIK: Izbori regularni!

Član Republičke izborne komisije Dragan Vukmirović kaže da su izbori formalno-pravno protekli regularno.

- Sve žalbe na regularnost su odbijene i saopštavamo konačne rezultate izbora - kazao je za Kurir Vukmirović.

RIK je sinoć proglasio i konačne rezultate izbora za parlament, prema kojima je lista „Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić“ osvojila 73 mandata u Skupštini Srbije, lista „Izbor za bolji život - Boris Tadić“ 67, treća koalicija SPS-PUPS-JS 44 mandata, lista DSS 21, lista Preokreta 19, a URS 16 mandata.

U drugi krug predsedničkih izbora 20. maja ulaze Boris Tadić, koji je osvojio 25,31 odsto glasova, i Toma Nikolić sa 25,05 odsto glasova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track