IZNENAĐENJE: Aleksandar Šapić kandidat za predsednika Srbije
Foto: Dragana Udovičić

Opozicija našla zajedničko rešenje

IZNENAĐENJE: Aleksandar Šapić kandidat za predsednika Srbije

Politika -

Lideri opozicionih partija, pre svega DS, SDS, LDP i pokreta Dosta je bilo, nameravaju da ubede čelnika Novog Beograda da učestvuje u trci za šefa države

Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić najverovatnije će biti kandidat u trci za predsednika Srbije sledeće godine, a u tome će ga podržati takozvani građanski deo opozicije koji će se ujediniti u tom stavu - DS, SDS, LDP i pokret Dosta je bilo, saznaje Kurir.Šapić je posle odličnih rezultata koje je ostvario u svojoj opštini pokazao da je sposoban, naročito jer je samostalno imao dobar rezultat, koji govori da građani žele da ih on zastupa. To je najveći povod što će ga opozicija, sa DS na čelu, podržati u kandidaturi za predsednika sledeće godine - otkriva izvor Kurira. Takođe, kako navodi, opozicija ima taktiku da njen kandidat bude nestranačka ličnost.Ima šanseSpekulacije o Šapićevoj kandidaturi skoro niko nije hteo da komentariše od lidera ovih stranaka, dok izvor Kurira tvrdi da njegove šanse nisu zanemarljive.Jedan od razloga zbog kog će opozicija podržati Šapića, kako kaže naš sagovornik, jeste „njegov ugled u svetu koji uživa još od vremena vaterpola“.Šapić kao kandidat građanske Srbije neće biti vezan ni za jednu politiku, bez obzira na podršku koju će dobiti od opozicije.Međutim, Šapić u izjavi za Kurir tvrdi da se nije bavio visokom politikom do sada, te da ga interesuje samo da opravda poverenje koje su mu Novobeograđani dali na izborima 24. aprila.- Prvi put čujem za tako nešto. Ja se bavim lokalnom, a ne visokom politikom i mogu samo da kažem da je Aleksandar Šapić svoj i ničiji - rekao je šef novobeogradske opštine kratko za Kurir.Prave se neobavešteniNa pitanje da li će ipak razmisliti da prihvati predlog za kandidaturu ako do toga dođe, on odgovara:- Ja nisam ni opozicija ni pozicija, isključivo sam svoj. A ne mogu da govorim hipotetički - šta bi bilo kad bi bilo - rekao je Šapić.Konstantin Samofalov iz SDS kratko je prokomentarisao naše tvrdnje.- Rano je govoriti o predsedničkim izborima - rekao je Samofalov, dok njegov lider Boris Tadić nije odgovarao na poruke, kao ni lideri Demokratske stranke ni Liberalno demoktatske stranke Bojan Pajtić i Čedomir Jovanović.Funkcioner DS Balša Božović takođe je rekao za Kurir da ne može da daje komentar na ovu temu.

Dragomir AnđelkovićŠAPIĆ REALNA OPCIJAPolitički analitičar Dragomir Anđelković smatra da opozicija ne može da se ujedini na papiru oko ovakvih tema.- Šapić može da bude realna opcija u kojoj se opozicija ujedinila, ali je to realno na tri dana. Oni su ideološki i personalno toliko različiti da mogu da se dogovore usmeno, ali na papiru to može da se desi - smatra Anđelković.

Ko se sve kandidovaoOD ŠEĆEROSKOG DO GAZDA JEZDEZa predsedničke izbore u Srbiji do sada se kandidovao veliki broj ličnosti, ali je bilo i mnogo neočekivanih imena od devedesetih naovamo. Među njima su pokojni Nikola Šećeroski, vlasnik „Jugoskandika“ Jezdimir Vasiljević - Gazda Jezda, glumac Bata Živojinović, lider Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić, princeza Jelisaveta Karađorđević, bivši muftija Muamer Zukorlić, supruga lidera SRS Jadranka Šešelj...

Toma snimio spot o sebiPredsednik Tomislav Nikolić već je krenuo u kampanju za predsedničke izbore 2017, a predizborni spot je okačio na svoj zvanični sajt.U kratkoj retrospektivi događaja, u videu koji traje tri minuta i dvadeset sekundi, stao je skoro sav dosadašnji rad predsednika Nikolića, koji već četiri godine šef države. Klip koji je osmislio predsednikov tim zapravo prikazuje Nikolićeve susrete s brojnim svetskim liderima, kako kod nas tako i u svetu, a prva i najbitnija slika jeste s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, nakon čega se nadovezuje susret s kineskim predsednikom Si Ðinpingom, tu su i Barak i Mišel Obama, papa Franja...Nikolić se i juče u intervjuu za jedan portal požalio da ga nema u medijima.- Neko je odlučio da u medijima predstavi vladu, a ne mene - rekao je Nikolić i dodao da je „tako on ostao negde po strani, kao da baš ništa nije uradio“.- Pretpostavljam da ću doneti odluku da se kandidujem ponovo, ako se kandidujem, neću ništa tražiti od medija - rekao je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track