Najnovije vesti

INTERVJU NEDELJE BRANKO RUŽIĆ: Od SPS smo napravili otirač!
Foto: Zaorana Jevtić

Potpredsednik socijalista za Kurir

INTERVJU NEDELJE BRANKO RUŽIĆ: Od SPS smo napravili otirač!

Politika

Bez konkretnog i jasnog koalicionog sporazuma sa SNS, koji do sada nismo ni imali, bilo kakva saradnja sa njima za mene lično nije moguća

Socijalisti u vladi Aleksandra Vučića i SNS ne bi trebalo da ulaze u partnerstvo ukoliko se ono jasno ne definiše koalicionim sporazum, što nije bio slučaj u prethodne dve vlade, kaže u intervju za Kurir Branko Ružić, potpredsednik SPS. Ističe da se će o eventualnim budućim ministrima iz SPS, ukoliko od SNS dođe poziv za saradnju, odlučivati isključivo u sedištu socijalista na Studentskom trgu. Smatra da bi vremešni Mrkonjić bio dobro rešenje za budućeg člana vlade i da bi u novom, šarenolikom sazivu parlamenta neko od socijalista trebalo bude na njegovom čelu.

Da krenemo od ministara. Premijer Vučić je izjavio da nema imena još dva ministra za sastav vlade. Hoćete li to biti upravo vi iz SPS?
- Mnogo je važniji program koji će u ekspozeu izneti mandatar, a naravno da personalna rešenja moraju da budu u korelaciji sa strateškim ciljevima buduće vlade. Nemam informaciju da je bilo ikakvih zvaničnih razgovora i poziva da SPS učestvuje u vladi. A kada je reč mogućim personalnim rešenjima iz SPS, o tome će se odlučivati na Studentskom trgu, a ne na nekom drugom mestu. Ako dobijemo poziv za razgovore.

Spekuliše se da je neformalnih razgovora bilo. Možda vas Ivica Dačić nije obavestio?
- Svaki nezvanični razgovor je nešto što može da se podvede pod kafansku priču, a nisam dobio informaciju da je bilo i nezvaničnih razgovora. Ništa osim nekog ozbiljnog zvaničnog razgovora me ne interesuje.

Pojasnite svoju nedavnu izjavu da bi SPS mogao da bude i u opoziciji?
- Moj stav je jasan. Ukoliko hipotetički dođe do poziva za učešće SPS i JS u vladi, pre svega treba da se sagledaju programska načela. Ali bez konkretnog i jasnog koalicionog sporazuma za mene lično bilo kakva saradnja nije moguća.

Kažete da ne treba da se vraćate na ono što je bilo u prethodnoj vladi?
- Tačno.

Šta vam je smetalo u tom odnosu?
- Lično mi ništa nije smetalo, ali jedan partnerski odnos mora da nađe svoje ishodište u koalicionom sporazumu, gde se jasno naznačava šta su obaveze i odgovornosti koje imaju partneri. Koalicioni sporazum nije bio potpisan ni u Vučićevoj ni u Dačićevoj vladi.

Ne želite trzavice kao u protekle četiri godine?
- Trzavice su periferne. Ozbiljna vlada i ozbiljni strateški partneri sebi ne smeju da dozvole bilo koju vrstu trzavica, nego upravo da rade predano, što jeste projekcija budućnosti Srbije. Ministri iz SPS radili su veoma agilno na svemu onome što im je bio zadatak. Dobro je i za Vučića, ukoliko se opredeli da pozove SPS, da sve jasno definiše sa svojim partnerima i sa SPS.

Hoćete li podneti ostavku na potpredsedničko mesto u stranci ako se ne prihvati vaš predlog?
- Zašto bih podnosio ostavku? Iznosim svoj stav, koji je opštepoznat.

Ima li još funkcionera u stranci koji vas podržavaju?
- Od rukovodstva do poslednjeg člana SPS svima je normalno da sve treba definisati koalicionim sporazumom. To nalaže i etika, ukoliko je ima u politici.

Ima li je?
- Može da je ima.

Imali ste najotvorenije izjave kada je reč o premijeru Vučiću i odnosu prema vladi i SNS. Dolazili su signali da upravo vi govorite ono što Dačić misli i ne sme javno da kaže. Dačić, s druge strane, sve vreme tvrdi da nema nikakvog skrivenog dogovora.
- Nema nikakvog skrivenog dogovora.

Ne konsultujete se s Dačićem pre nego što izađete u javnost?
- Iznosim izjave u korist SPS. Nisam u SNS ili u DS, nego sam potpredsednik SPS. U prethodnim vladama postojao je trend da su mnogi stručni ljudi smenjeni, a da su bili sa liste SPS.

Kao recimo ko? Smenjeni ste i vi.
- Nisam smenjen, nego su bili izbori. Ne bih podneo ostavku da je to neko tražio od mene. Ali mislim, na primer, na profesora Acu Markovića, koji je bio predsednik Nadzornog odbora EPS, Dragana Jovanovića, koji je bio direktor proizvodnje u EPS, i načelnika Upravnih okruga, kao i na veliki broj stručnih kadrova u mnogim sistemima. Da li je Bajatović stručan da vodi „Srbijagas“?

Ne znam, kažite vi?
- Da li mu sad treba biti suspendovano pravo da vodi „Srbijagas“ ako je predsednik pokrajinskog odbora SPS? Pa ko je postavio direktore u svim drugim javnim preduzećima? Je l‘ ih politika postavila ili struka?

Šta vi kažete?
- Politika, naravno. Pritom ima i stručnih ljudi.

Na izborima ste osvojili manje glasova nego prethodni put. Po vašem mišljenju, koji su razlozi za to - možda to što se Dačić tokom cele kampanje izvinjavao naprednjacima?
- Ne mislim da se Dačić bilo kome izvinjavao. Jesmo platili relativnu cenu jer smo vođeni državotvornom orijenatacijom i na neki način smo gubili dozu identiteta, ali ne drastičnu. Da smo u prošlom sazivu bili opozicija, sada bismo verovatno imali 16, 17, 20 procenata na ovim izborima. Iz pozicije opozicije bi sigurno bila mnogo lagodnija šansa da kritikujući nešto dobijate političke poene. Ali mi smo se rukovodili državotvornom politikom.

Pominje se ulazak Čedomira Jovanovića u vladu. Da li bi SPS mogao sa Čedom?
- To nije pitanje za SPS, već za SNS. Mnogo je važnije šta stoji pred Srbijom, koji su to izazovi, na koji način će se dalje postizati makroekonomska stabilnost; kako će se ponašati investitori; kako ćemo se boriti protiv korupcije, nezaposlenosti; kako ćemo izdejstvovati da se formira ZSO; kako će se dalje odvijati proces normalizacije Beograda i Prištine; kako ćemo se približavati EU i kako ćemo menjati Ustav.

Da li će značiti promenu preambule o Kosovu?
- To je pitanje koje će verovatno biti dotaknuto, ali nije jedino i nije prioritetno. Uloga SPS je upravo ta da donese političku stabilnost.

Nema vam ravnih?
- Nema nam ravnih što se tiče političke stabilnosti i to će se vrlo brzo videti. Smatram da bi u novom šarenolikom sazivu parlamenta, u kome ima različitih ideologija i programa, najbolje rešenje, upravo zbog te političke stabilnosti, bilo da kandidat iz SPS bude na čelu Skupštine.

Bez obzira na to koliko je SNS osvojio na izborima, on ne može bez SPS, ako sam dobro razumela vaš odgovor?
- Ne kažem da mora ili ne mora. Kažem samo da gospodin Vučić želi da pokaže svoji državnički odnos prema Srbiji i da u čitavoj toj aritmetici pravi mozaik u kom je neizostavni deo SPS ukoliko se želi politička stabilnost.

Da li je on za vas državnik?
- Naravno da jeste državnik. Ukoliko želi da postigne te ciljeve, mnogo je teže da ih postigne bez SPS, nego sa SPS.

Ukoliko usledi poziv, da li ćete biti deo delegacije koja će ići na razgovore? Prošli put, koliko se sećam, niste bili.
- To je irelevatno, a prošli put nismo ni imali razgovore. Tako da ne znam ko je bio u delegaciji.

Da li će Dačić da vas delegira ovoga puta?
- To ćemo odlučiti na sastanku organa stranke. To je totalno periferno pitanje.

Ukoliko SPS uđe u vladu, očekujete li da budete predloženi za ministra?
- Nemam razloga da očekujem bilo šta. Zna se vrednost svakog pojedinca u stranci.

Da li biste prihvatili ministarsku poziciju?
- Zavisi koja je ministarska pozicija i šta je program te vlade. I šta bi taj neko kao ministar trebalo da radi. Od simpatija i antipatija i političara mnogo je važnije ono što je potrebno Srbiji.

Diplomatski želite da naglasite da Vučiću i drugim funkcionerima SNS niste simpatični?
- Mene Vučić ne mora da voli, niti ja moram da volim Vučića da bismo obojica voleli Srbiju.

Je l‘ volite Vučića?
- Volim Srbiju, svoju porodicu, decu, prijatelje, naravno.

A da li vam je Dačić prijatelj?
- Prijatelj mi je.

A Vučić nije?


- Ne, ali nije mi ni neprijatelj. Nismo bili u poziciji da budemo prijatelji.

Da li je Dačić zbog politike pregazio prijateljstvo sa vama ili vi sa njim?
- Nikada ne mešam prijateljstvo i politiku. Uostalom, to pitajte njega.

Da li je tačna percepcija u javnosti da je SPS bio otirač?
- U nekim segmentima sigurno. To nije moja lična percepcija, ali jeste percepcija dela javnosti kako partijske tako i srpske.

Da li je Dačić dozvolio da SPS bude otirač?
- To je splet mnogih okolnosti i naravno jednim delom i svih nas u rukovodstvu koji su na to mogli da utiču.

Stiče se utisak da ste vi u SPS postali neka vrsta političkog protivnika. Da li ćete vi možda u budućnosti biti lider stranke?
- SPS je ozbiljna politička partija, mi smo svi zajedno dizali SPS iz pepela. Dačić nosi veliku zaslugu, kao i svi mi ostali.

Mislite li da biste mogli da nasledite Dačića?
- Mene to ne interesuje, u ovom trenutku to nije tema.

Spekuliše se da je Dačić počeo da vrbuje ljude po stranci da ga ne bi smenili.
- Dačiću treba SPS, kao što partiji treba Dačić. Naravno da postoji određeni stepen nezadovoljstva i u samom SPS i to nije neka dramatična novost. Međutim, ne vidim da bilo ko razmišlja o njegovoj smeni.

Kako ste shvatili Dačićevu izjavu da će se povući sa čela stranke?
- Meni je bila smešna. Poznajem Ivicu i znam da nije taj profil čoveka koji bi se ikada povukao iz bilo koje borbe i on sam to zna. Ne vidim SPS bez Ivice Dačića, prosto, to za mene nije moguće.

Da uđete u vladu, koga biste predložili za ministre?
- SPS ima ogroman kadrovski potencijal i to bi bile slatke muke. Mnogo je važnije, ukoliko dođemo do dogovora, da na sastanku stranačkih organa donesemo kvalitetnu odluku o personalnim rešenjima. Ona se moraju doneti na Studentskom trgu. Hoćete da pominjemo stare ili nove asove?

Koji su to stari asovi?
- Krenite od Mrkonjića. On je kao ministar bio inicijalna kapisla za otpočinjanje projekta Koridora 10. Jedan je od najuspešnijih ministara u prethodnom periodu. Tu je i Slavica Ðukić Dejanović.

Niste pomenuli Antića?
- I njega naravno. Bajatović je pokazao da ume da upravlja jednim ozbiljnim sistemom, tu su i Novica Tončev, Dejan Radenković, Ðorđe Milićević, mr Vladan Zagrađanin i niz kvalitetnih mladih i iskusnih asova koji mogu biti u funkciji države Srbije.

O fudbalu
Vokri je moj prijatelj

Kada je Kosovo primljeno u UEFA, postavili ste sliku s Vokrijem.
- On je moj poznanik i prijatelj. Dobio sam informaciju da će te slike iz ranijeg perioda biti zloupotrebljene u nekim medijima i da će uslediti rafalna paljba po meni. Postavio sam sliku na Tviter i jasno rekao da politički ne podržavam tu odluku. Nemam ništa protiv toga da se igra fudbal ili bilo koji drugi sport, jer sport treba da bude most koji spaja narode. Naravno da što se tiče političke orijentacije, moje lične ili SPS, da je ona u interesu države Srbije.

Kako kao bivši član uprave i kao partizanovac gledate na previranja u Partizanu?
- Neka grobarska javnost odluči ko je u pravu.

 

O predsedničkim izborima
DAČIĆ ZAJEDNIČKI KANDIDAT

Tek što smo izašli iz parlamentarnih izbora, a većina je već uzela zamajac za predsedničke. Kandidaturu su već najavili Ljajić, Šešelj, Nikolić, Dačić. Kakvu trku očekujete?
- SPS će imati svog kandidata, osim u slučaju da se dogodi da postoji kandidat vladajuće koalicije. Ali mi još ne znamo koja je to vladajuća koalicija.

Kažete da Dačić može da bude kandidat SPS i SNS?
- Mislim da bi to bilo idealno za Srbiju. Zašto da ne? Kao što to može biti i Vučić.

Izbegavate da pomenete Nikolića?
- Ne, ali to je pitanje za gospodina Vučića.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...