ITALIJANSKI GENERAL DEL VEKIO: Srbe su klali, a mi smo ćutali o tome
Foto: Profimedia

Svedok užasnog stradanja na Kosmetu u junu 1999. godine

ITALIJANSKI GENERAL DEL VEKIO: Srbe su klali, a mi smo ćutali o tome

Politika -

Nekadašnji italijanski general Mauro del Vekio, koji je sa svojom jedinicom među prvima ušao na Kosovo u junu 1999, odmah po potpisivanju Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu i okončanju bombardovanja SRJ, potvrdio je jezivu istinu o stradanju, istrebljivanju i masakriranju Srba na Kosovu, a o čemu godinama nije smeo da govori jer mu je strogo bilo zabranjeno.

Del Vekio je u međuvremenu napustio vojni angažman i ušao u političke vode, a njegovo stravično svedočenje - potkrepljeno fotografijama užasnih zločina nad Srbima na koje su nailazili on i njegovi vojnici - objavljeno je u uglednom italijanskom magazinu Panorama u decembru 2008. godine.

ITALIJANSKI ISTORIČAR OTKRIVA: Zašto je Milošević predstavljen kao Hitler, a Srbi kao novi nacisti

General Del Vekio bio je među prvim stranim zvaničnicima koji su posvedočili i o zločinima koji su se dešavali u Žutoj kući - mestu najvećeg užasa na kojima su teroristi OVK otetim Srbima vadili organe i prodavali ih na crnom tržištu.

SVEDOČENJE GENERALA DEL VEKIJA MOŽETE PROČITATI OVDE

Del Vekio je po okončanju bombardovanja SRJ ušao na Kosovo sa svojom jedinicom od 7.000 vojnika. Bilo je to u junu 1999. i tada su ga, kako je i sam posvedočio Panorami, izveštaji o telima zaklanih i izmasakriranih Srba i Roma svakog jutra sačekivali na stolu. U to vreme, on o tome nije smeo ni da progovori, bilo mu je strogo zabranjeno:

"Zaticali smo napuštene srpske kuće koje su bile ili sravnjene sa zemljom ili spaljene. Albanci su napadali i crkve i manastire, a cilj im je bio da zatru svaki trag srpskog prisustva i postojanja na Kosovu... Ubistava je bilo i kasnije, ali ne tako često. Srbi koji su u to vreme i dalje bili na Kosovu, koji nisu pobegli, svaki dan su rizikovali da budu ubijeni ili silovani", ispričao je Del Vekio potkrepljujući svoju priču fotografijama izmasakriranih srpskih tela koje su on i njegovi vojnici snimili na Kosmetu.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

REPUBLIKA SRPSKA SE PRIPAJA SRBIJI, RUSI DOLAZE, PA SLEDI HAOS: Mračna prognoza britanskog diplomate

"Srpske leševe niko nije sklanjao i nalazili smo ih na svim mogućim mestima. Majke i žene otetih Srba molile su tamošnju stranu upravu da im nađu muževe i sinove, ali većina njih nikada nije pronađena, čak ni njihova tela - rekao je nekadašnji general, a italijanska Panorama objavila da frapantan podatak da je 70 odsto Srba oteto po okončanju neprijateljstava, znači posle juna 1999.

MRAČNE PROGNOZE BIVŠEG ZVANIČNIKA CIA: Granice na Balkanu još će se menjati

Panorama je tada objavila i da poseduje fotografije koje su pronašli vojnici Unmika u Dečanima 2003. godine, ali da ne može da ih objavi jer su prizori na njima neljudski stravični. Na njima se vide nasmejani pripadnici OVK sa odsečenom glavom srpskog rezerviste, a na drugoj sa čak dve odsečene srpske glave.

periodu kada su nastale fotografije, kako list piše, ta zona je bila pod komandom zločinca Ramuša Haradinaja, koga je u aprilu 2013. godine Haški tribunal oslobodio optužbi. Svedoci koji su ga optuživali umrli su u čudnim nesrećama ili im je ozbiljno prećeno.

(EPK/Panorama)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track