Tajna policija uhapsila Srbina iz Mitrovice
Foto: Kurir

Protest Srba na Kosovu

Tajna policija uhapsila Srbina iz Mitrovice

Politika -
Jovica Miljković uhapšen jutros oko 7.30 kada je iz sela Suvi do išao ka Kosovskoj Mitrovici kako bi odveo dete u obdanište

KOSOVSKA MITROVICA - Srbin iz Kosovske Mitrovice Jovica Miljković uhapšen je jutros zbog toga što je navodno učestvovao u rušenju objekta kosovske policije u severnom delu grada, pa su lokalni Srbi počeli proteste.

Miljkoviću, osumnjičenom da je učestvovao u grupi koja je pre mesec dana oštetila stražarsku kućicu koju su kosovski policajci nameravali da postave u naselju Tri solitera u severnom delu Mitrovice, u toku popodneva određen je policijski pritvor do 48 sati, izjavio je Tanjugu advokat Ljubomir Pantović.Meštani tvrde da je Miljkovića uhapsila tajna služba Kosovske policije jutros oko 7.30 kada je iz sela Suvi do išao ka Kosovskoj Mitrovici kako bi odveo dete u obdanište.

Protest Srba organizovan je u blizini naselja Tri solitera u severnoj Mitrovici gde je 9. aprila srušen objekat kosovske policije. Policija je tada pokušala da postavi stražarske kontejnere nakon što je u naselju "Tri solitera" u eksploziji bombe stradao Seljver Haradinaj.Prištinske vlasti optužile su za to Srbe, ali su njihovi predstavnici to negirali i zatražili od Euleksa da hitno reši slučaj. Euleks još nije saopštio da li ima osumnjičenih.Regionalni portparol policije Besim Hoti potvrdio je novinarima da je Miljković priveden u Regionalnu istražnu jedinicu u južnom delu grada, pod sumnjom da je "učestvovao u rušenju kontrolnog punkta u naselju Tri solitera"."Njegovo saslušanje još nije obavljeno, jer se čekao njegov advokat", rekao je Hoti u jutarnjim satima i dodao da će biti "saslušan pod sumnjom da je počinio krivično delo oštećenja pokretne imovine kosovske policije".

Srbi blokirali put ka Suvom Dolu

Srbi koji danas protestuju ispred zgrade Skupštine opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice blokirali su put ka multietničkom selu Suvi Do, gde je uhapšen Jovica Miljković i navode da se neće skloniti dok on ne bude pušten iz policije.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, koji protestuje sa građanima, rekao je agenciji Beta da je hapšenje Miljkovića, osumnjičenog za uništenje imovine kosovske policije, još jedan pritisak na Srbe sa severa Kosova, ali i na UNMIK administraciju jer Albanci teže da ugase misiju UN.

Njihov plan je, kako je naveo, da umesto Unmika u severnom delu Kosovske Mitrovice oforme takozvanu Opštinu Mitrovica sever koja bi radila po zakonima Kosova. Miljković radi i za UNMIK.

Pantić je dodao da očekuje od međunarodne zajednice na Kosovu i od šefa Unmika Farida Zarifa da uloži autoritet i utiče na "nelegalne albanske institucije kako bi Miljković bio oslobođen".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track