GOJKOVIĆ SA POSLANICIMA EVROPSKOG PARLAMENTA: Srbija ima iskrene prijatelje na putu evrointegracija
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pozdravljeno najavljeno otvaranje poglavlja

GOJKOVIĆ SA POSLANICIMA EVROPSKOG PARLAMENTA: Srbija ima iskrene prijatelje na putu evrointegracija

Politika -

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković razgovarala je danas sa poslanicima Evropskog paralamenta, članovima grupe „Prijatelji Srbije“, koju predvodi predsednik grupe Emilian Pavel.

Gojković je rekla da formiranje ove grupe prijatelja u Evropskom parlamentu pokazuje da Srbija ima iskrene prijatelje koji žele da pomognu proces evropskih integracija naše zemlje i istakla da je odluka o otvaranju poglavlja 23 i 24 dobra vest za Srbiju.

To je važna poruka za građane Srbije koji su na proteklim izborima potvrdili većinsko opredeljenje za evropski put naše zemlje, rekla je Gojković i naglasila da će Srbija nastaviti da sprovodi reforme kako bi dostigla evropske standarde za svoje građane, a kada će postati član Evropske unije to odlučuje EU i države članice.

Gojković je navela da je parlament u prethodnom sazivu doneo ukupno 384 zakona i 243 drugih akata, među kojima mnoge reformske zakone i zakone kojima se usklađuje domaće zakonodavstvo sa evropskim.

Pred novim sazivom Narodne skupštine je veliki i važan posao nastavka započetih reformi, usklađivanja našeg zakonodavstva sa pravom EU, kao i razmatranja pregovaračkih pozicija Srbije za pregovore o članstvu u EU, za koji smo se dobro pripremili, rekla je Gojković.

Poslanici Evropskog parlamenta pozdravili su najavljeno otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 i istakli da je važno nastaviti evropske integracije, kao i sprovođenje reformi.

Pavel je izrazio jzadovoljstvo zbog velike podrške evropskim integracijama Srbije i očekivanje da će parlament nastaviti sa donošenjem reformskih zakona.

Poslanici su upoznali Gojković sa aktivnostima grupe „Prijatelji Srbije“ od formiranja 2015. godine, koje su imale za cilj promovisanje Srbije, a ukazali su i na značaj konkretnih projekata prekogranične saradnje kako bi se dodatno podstakla saradnje u regionu.

U delegaciji grupe „Prijatelji Srbije“ Evropskog parlamenta su i Franc Bogovič, Edvard Kukan, Tanja Fajon, Andor Deli i Paul Tang.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

I ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je danas u razgovoru s delegacijom grupe "Prijatelji Srbije" u Evropskom parlamentu, da je neophodno građanima približiti prednosti evropskih integracija, te da je u tom smislu važno da budu upoznati sa svim segmentima tog procesa i prednostima koje donosi.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track