Ministar Đorđević: Nema pritisaka na Srbiju da smanji vojnu saradnju s Rusijom
Foto: Dragan Kadić

Naše unutrašnje pitanje

Ministar Đorđević: Nema pritisaka na Srbiju da smanji vojnu saradnju s Rusijom

Politika -

BEOGRAD - Nema pritisaka na Srbiju da smanji vojnu saradnju sa Rusijom, saradnja Srbije sa drugim državama je naše unutrašnje pitanje i meni je drago što svi naši partneri to uviđaju i poštuju, kaže ministar odbrane Zoran Đorđević.

"Učešćem na samitu u Varšavi, koji spada u red najvažnijih događaja na međunarodnoj političko-bezbednosnoj sceni u 2016. godini, Srbija je potvrdila da u međunarodnim okvirima zauzima poziciju stabilnog i odgovornog partnera. Sam poziv za učešće je znak da naša država ima kapacitet da doprinese izgradnji mira i bezbednosti i na globalnom, ali pre svega na regionalnom nivou", rekao je on.

Đorđević je istakao "zadovoljstvo što smo još jednom promovisali stavove naše državne politike i jasne politike neutralnosti". On je dodao da je NATO nezaobilazan faktor evroatlantske bezbednosti iz više razloga, kao i da misli da je to jasno svim akterima na međunarodnoj sceni.

"Tokom našeg učešća na samitu, uverili smo se da je za saveznike Balkan region od strateškog značaja i da će to ostati i u narednom periodu. Za Srbiju je NATO vrlo važan partner jer je saradnja sa misijom Kfora jedan od naših prioritetnih zadataka. Smatramo da je Kfor najodgovorniji činilac za održavanje bezbednosti za sve stanovnike KiM što najdirektnije doprinosi bezbednosti Zapadnog Balkana, kazao je ministar.

Đorđević je rekao da će se saradnja Srbije i NATO prevashodno odvijati pod okriljem programa „Partnerstvo za mir“. Đorđević je dodao da smo u narednom periodu orijentisani na pripremu za učešće u nekoj od borbenih grupa EU, te su inicijative poput Platforme za dostizanje interoperabilnosti uvek dobrodošle.

Na pitanje da prokomentariše to što su mnogi skloni da kažu da smo potpisivanjem sporazuma o saradnji sa NATO već jednom nogom ušli u NATO, on odgovara: " Bilo je dosta spekulacija u javnosti u vezi sa ratifikacijom Sporazuma Vlade Republike Srbije i NATO Organizacije za podršku po pitanju saradnje u oblasti logistike.

Želim još jednom da naglasim da su okviri saradnje između Republike Srbije i NATO-a definisani 2007. godine kada smo u Prezentacionom dokumentu izneli svoja opredeljenje i ciljeve učešća u Partnerstvu za mir", rekao je on, dodavši da se ni danas nije izašlo iz tih okvira.

Na pitanje da li može Srbija da ostane vojno neutralna ako je okružena članicama NATOi ima li pritisaka da Srbija uđe u Alijansu ili je, kako se često može čuti, uslovljavana da ne može u EU ako ne uđe u NATO, ministar kaže da nije tajna da Alijansa traži način da produbi politički dijalog sa Srbijom, pri čemu se ukazuje da intenzivniji dijalog ni na koji način ne protivreči vojnoj neutralnosti Srbije, niti prejudicira bilo kakve ponude za članstvo naše države u NATO.

"Pred Srbiju do sada nisu postavljani bilo kakvi uslovi u vidu članstva u NATO-u na putu ka EU. Sa NATO ćemo i dalje graditi najbolje moguće partnerske odnose, na osnovama dobrovoljnosti i samoopredeljenja, pri čemu će isključivo Srbija da projektuje dinamiku saradnje sa NATO, u skladu sa svojim interesima, a što je u potpunosti prihvaćeno od strane zvaničnika Alijanse, kaže Đorđević.

(Tanjug/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track