AMBASADA SRBIJE U ANKARI: Pratimo situaciju u Turskoj, stanje je nejasno!
Foto: Reuters

Vojni puč

AMBASADA SRBIJE U ANKARI: Pratimo situaciju u Turskoj, stanje je nejasno!

Politika -

BEOGRAD - Ambasada Srbije u Ankari prati situaciju u Turskoj gde je stanje nejasno pošto je vojska u petak uveče saopštila da je preuzela vlast.

Ambasador Danilo Vučetić prati situaciju i uz sve je u stalnom kontaktu sa ministrom spoljnih poslova Srbije, rekli su agenciji Beta u Ambasadi. Grupa u turskoj vojsci saopštila je da je "potpuno preuzela vlast" kako bi zaštitila demokratski poredak i poštovanje ljudskih prava.

Turske bezbednosne snage delom su zatvorile Bosforski i Fatih most u Istanbulu s azijske ka evropskoj strani, a vojni avioni preleću Ankaru, gde se čuju i pucnji, javili su ranije mediji i dodali da iznad mosta nisko nadleću avioni turske vojske.Agencija Dogan je prenela da vojska navodi da će "vratiti ustavni poredak, demokratiju, ljudska prava i slobode, osigutrati da vladavina zakona opet upravlja zemljom".

U saopštenju se navodi da će "svi medjunarodni sporazumi i obaveze i dalje važiti".Državna agencija Anadolija javila je da je grupa unutar vojske koja pokušava pobunu uzela kao taoca generala Huluzija Akara, načelnika Generalštaba vojske.".

Turska televizija CNN Turk navodi da je predsednik Redžep Tajip Erdogan na "bezbednom".Pucnji su se čuli ispred sedišta policije u Istanbulu dok su tenkovi ispred aerodroma u tom gradu. Svi letovi su otkazani, preneo je BBC.

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je večeras da jedna grupa unutar vojske pokušava državni udar.Jildrim je osudio "nelegalne akcije", navodeći da se, za sada ne može govoriti o vojnom udaru, već da je reč samo o pobuni. Turski premijer je rekao da "Turska nikada ne bi dozvolila bilo kakvu inicijativu koja bi ukinula demokratiju", dodajući da će umešani u ovu akciju platiti najvišu cenu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track