Redakcija Krik podnela krivične prijave
Foto: Beta

Redakcija podnela krivične prijave

Redakcija Krik podnela krivične prijave

Društvo -

Redakcija KRIK-a podnela je ove nedelje krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog pretnji novinarki Dragani Pećo i redakciji. Pretnje su stigle nakon kampanje koju su protiv KRIK-a mesecima vodili provladini mediji, ali i pojedini zvaničnici.

Dve osobe su na socijalnim mrežama uputile pretnje novinarima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK, nakon nedavnih istraživanja imovine državnih funkcionera.Tako je preko anonimnog naloga na Tviteru novinarima KRIK-a rečeno: „Ko ste vi da tražite podatke o radnom stažu za predsednika države i vlade, pa jebo vam pas majku izdajničku više“, kao i „kada budete došli da tražite te podatke, doći ću i ja tamo da vam se najebem majke“.

Sa drugog naloga novinarima je poručeno da ih „treba postrojiti i streljati kao strane agente u Srbiji“.Novinari su uspeli da utvrde identitet jedne osobe koja im je pretila i podatke o njoj poslali su tužilaštvu. Druga se krije iza Tviter naloga pod imenom Petar Pan.

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski kaže za KRIK da kampanje koje vode provladini mediji i ovakvi nastupi državnih funkcionera na građane utiču poput velike ratno-huškačke propagande iz devetesetih godina. Tada su, kaže, najveći mediji koji su bili pod uticajem vlasti uticali na građane da se mobilišu na strani takve vlasti.„Građani onda svako istraživačko novinarstvo koje otkriva nepravilnosti u radu vlasti i centara moći doživljavaju kao atak na sebe i smatraju da je potpuno legitimno da se obruše na novinare“, kaže Veljanovski i dodaje da u takvoj situaciji ne preostaje ništa drugo nego da novinari ostanu dosledni i hrabri.

(KRIK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track