JOSIPOVIĆ POSLAO OTVORENO PISMO KOLINDI: Zaustavite histeriju prema Srbiji!
Foto: Beta I Printscreen

Nedopustiva blokada poregovora Beograda sa EU

JOSIPOVIĆ POSLAO OTVORENO PISMO KOLINDI: Zaustavite histeriju prema Srbiji!

Politika -

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović pozvao je aktuelnu predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović da "zaustavi nekonstruktivnu histeriju prema Srbiji" vezanu za blokadu pristupnih pregovora koje Beograd vodi sa EU.

U otvorenom pismu koje su objavili hrvatski portali Josipović pozvao je Grabar Kitarović da u najavljenim pregovorima sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem koristi iste zajedničke postavke kakve je on koristio u svojim pregovorima s bivšim predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

On je podsetio da je reč o pitanju iz njene ustavne nadležnosti.

"Svedoci smo neuspešne spoljne politike Hrvatske u nameri da blokira pristupne pregovore Srbije i otvaranje poglavlja 23.i 24 i upornog nastavljanja kontraproduktivne i štetne politike koja nema izgleda na uspeh i koja negativno utiče na međunarodni položaj Hrvatske, uključivši njen položaj u EU i odnose sa susedima", ocenio je Josipović.

"Nismo uspeli naprosto zato jer nismo bili u pravu. Nismo mogli tražiti od Srbije da ukine zakon kakav, s gotovo istim efektima, ima i Republika Hrvatska", istakao je Josipović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track