(VIDEO) AKO DANAS NE USPEMO, JEDINI RAZLOG SMO MI SAMI: Zoran Đinđić bi danas napunio 64 godine
Foto: Beta

Sećanje na prvog demokratski izabranog premijera Srbije ne jenjava

(VIDEO) AKO DANAS NE USPEMO, JEDINI RAZLOG SMO MI SAMI: Zoran Đinđić bi danas napunio 64 godine

Politika -

Na današnji dan, 1. avgusta 1952. godine rođen je premijer Srbije i predsednik Demokratske stranke dr Zoran Đinđić koji je ubijen u atentatu ispred sedišta Vlade Srbije, 12. marta 2003. godine.

Za vreme njegovog mandata otpočeo je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi. U obraćanju poslanicima u Skupštini Srbije 25. januara 2001. godine, po izboru članova njegovog kabineta, Đinđić je poručio da nova vlada želi da od Srbije napravi "demokratsku civilizaciju, odnosno da uspostavi osnovne demokratske temelje" države.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Prepustite nama našu šansu da probamo na naš način. Mi hoćemo novu politiku, da drugim sredstvima rešimo probleme koje vi niste rešili. Od ekonomije do Kosova problemi su katastrofalni, ali ste ih vi napravili. Od ekonomije do Kosova, sve sami porazi", rekao je Đinđić, obraćajući se poslanicima socijalista i radikala koji su kritikovali program nove vlade.

Prema oceni zapadnih diplomata, Zoran Đinđić je doprineo izgradnji dobrih odnosa sa svim zapadnim zemljama nakon perioda višegodišnje nestabilnosti.

Ubijen je u atentatu ispred sedišta Vlade Srbije, 12. marta 2003. godine.

Sahranjen je 15. marta u Aleji velikana, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija. U pogrebnoj povorci na ulicama Beograda bilo je više stotina hiljada građana.

Zoran Đinđić je bio i čuveni govornik, a mnogi njegovi citati i dan-danas se parafraziraju i pamte.

Kada ne zveči - zapni!

"Srbija nema dovoljno novca i to će biti slućaj najmanje nekoliko narednih godina, a verovatno i kasnije. Ovaj nedostatak može se ublažiti samo višestrukim povećanjem uloge drugih faktora, kao što su lična energija, znanje, organizacija, brzina reagovanja. Jedini odgovor na manjak energije jeste – ubrzano kruženje energije".

Preseci prosek

"Treba nam velika ideja i velika vizija, nešto što nas vodi napred, nešto što je veće od „business as usual“, veće od računica, od privrede, koja je za mene najvažnija stvar".

Probudi se - u svakom smislu

"Da bi promene uspele, većina članova društva koje je ušlo u promene mora da se svakoga jutra buditi sa osećanjem izuzetnog istorijskog trenutka, s osećajem nečeg velikog i vanrednog".

Okači okove o klin

"Velikih promena nema bez velikih napora. Velikih promena nema bez novih pravila, kreativnosti i odlučnosti. Velike promene se ne događaju same po sebi, evolutivno, prerastanjem jednog sistema u drugi. One se događaju diskontinuitetom, lomljenjem okova i uspostavljanjem novih odnosa".

Dobro naoštri testeru

"Za uspeh svakog posla mora da postoji plan, da se tačno zna šta se hoće, ne da se eksperimentiše, ionako nam je to nacionalna osobina. Treba mnogo više vremena utrišiti na oštrenje testere, nego drva seći tupom mašinom".

Ne veruj udvaraču

"Hirurg koji vas operiše nije vam baš simpatičan. Simpatičniji vam je onaj lekar koji vas uverava da ste u odličnom stanju, da operacija nije potrebna, da ćete ozdraviti pijući čajeve. Želim da ljudi uvažavaju moj rad, ne da me vole. Cilj mi je da se vlast u Srbiji meri po tome šta je od postojećih realnih šansi svojim trudom i veštinom iskoristila za zemlju, a ne po tome kako lepo priča, udvara se narodu i kakve dobre namere ima".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track