Dačić određuje sudbinu vlade

Ko sastavlja vladu

Dačić određuje sudbinu vlade

Politika -
Lider SPS ne želi da odustane od dogovora s DS, ali ostavlja i dalje sve opcije otvorene

BEOGRAD - Može biti samo jedan.Iako se očekivalo da će drugi krug predsedničkih izbora doneti rešenje za buduću vladu, danas je Srbija korak dalje od njenog formiranja nego što je bila pre nedelju dana. Lider SPS Ivica Dačić, kako Kurir saznaje, ne želi da odustane od dogovora s demokratama, ali ostavlja sve opcije otvorene.

- Dačiću je sad najgore! Imao je dogovor sa DS, međutim, Nikolićeva pobeda sve menja. Još nije prelomio, sve opcije su otvorene. Šta god da uradi, to će biti u najboljem interesu i SPS i Srbije - kaže izvor Kurira blizak ministru policije.

Predsednik IO SPS Branko Ružić kaže da Nikolićeva pobeda „ne dovodi u pitanje dogovor sa DS”.

- Ishod drugog kruga jeste novina, ali ne mora da znači da će uticati na dogovor o formiranju većine - rekao je Ružić.

Kako sad stvari stoje, najrealniji scenario je da DS, SPS i LDP (ili URS) formiraju vladu s manjinama. U PUPS i JS poručuju da i dalje ostaju pri starom dogovoru sa DS, a u LDP i URS kažu da je još rano za komentare na tu temu.

Ištvan Pastor, predsednik SVM, takođe tvrdi da će se ova stranka striktno držati dogovora sa DS.

Druga moguća opcija je formiranje takozvane velike koalicije, odnosno da vladu formiraju DS, SNS i SPS. Treća, najmanje verovatna varijanta u ovom trenutku je stvaranje „narodnjačke vlade”, to jest koalicije SNS, SPS i DSS.

K. Blagović - J. Velinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track