MRKA I DAČIĆ TRAŽE: Država mora da podigne spomenik Miloševiću!
Foto: Nebojša Mandić, Profimedia

SPS će od države zahtevati da se oduži bivšem predsedniku

MRKA I DAČIĆ TRAŽE: Država mora da podigne spomenik Miloševiću!

Politika -

Nakon što je lider SPS Ivica Dačić izjavio da Srbija ne sme da ćuti o tome da je njen bivši predsednik Slobodan Milošević u haškom sudu oslobođen optužbi za ratne zločine u BiH, socijalisti su otišli i korak dalje.

Predsednik stranke Ivica Dačić i njen počasni predsednik Milutin Mrkonjić najavili su da će od države tražiti da Miloševiću podigne spomenik.Mrkonjić kaže da je sada red da Milošević dobije spomenik.- Svi smo znali da Milošević nije kriv. On treba da dobije ulicu i spomenik u Beogradu. Ja ću to da zatražim na njegovom grobu za njegov rođendan 20. avgusta - kaže Mrkonjić u razgovoru za Kurir.Vraća se i porodica?

Na Miloševićev grob u Požarevcu ići će, dodaje, dok god ne bude mogla da ide porodica.- Ne idem na grob svojih roditelja, ali idem na Slobin - ponosno će ovaj socijalista.Na pitanje da li je očekivao da se do sada stvore uslovi da Miloševićeva porodica dođe u Srbiju, te da li to očekuje od ove vlade, Mrkonjić je rekao:- Očekivao sam, ali slabo ide. Pretpostavljam da to ide u tom smeru. Vidim prema izjavama nekih ministara, Dačića i još nekih.Međutim, na pitanje ko su ti ministri, počasni predsednik SPS nije želeo da odgovori.Ivica Dačić, koji je prvi potpredsednik Vlade Srbije, juče je u razgovoru za Kurir rekao da podržava Mrkonjićevu ideju.Na pitanje da li bi Miloševiću trebalo da se podigne spomenik, Dačić je odgovorio:- Svakako da treba. Podržavam ideju, a o svemu ostalom treba razgovarati.Presuda na 2.500 stranaPorodični prijatelj porodice Milošević Dragan Hadži Antić kaže da za njega nema dileme da Milošević nije kriv.- Zdenko Tomanović, koji je bio Miloševićev advokat, čeka da dobije originalnu presudu. Onda će da vidi šta i kako dalje. Mi nismo videli tu presudu koja ima 2.500 strana - kaže Antić.Pisanje britanskog novinara da Tribunal u presudi Karadžiću navodi da Milošević nije kriv za etničko čišćenje i ratni zločin u BiH podiglo je veliku prašinu. Odmah su se oglasili ministri Ivica Dačić i Aleksandar Vulin i poručili da je Zapad mesecima ćutao o toj istini, odnosno da je Hag potvrdio ispravnost Miloševićeve politike.Zbog toga je Nenad Čanak, lider LSV, juče zatražio smenu ove dvojice Vučićevih ministara. On je Dačića i Vulina optužio da svojim izjavama žele da oslobode Miloševićev režim istorijske krivice za nacionalističku ratnu politiku.- Sramotni su pokušaji novoizabranih ministara da falsifikovanjem i neistinitim tumačenjem prošlosti opravdaju svoje učešće u politici rata i nasilja tako što će sve nas, čitavo društvo, identifikovati sa zločinačkom politikom - naveo je Čanak.S druge strane, iz SPS su saopštili da tu partiju uopšte ne čudi nervozno reagovanje LDP i LSV i njihovih lidera Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka.- Ivica Dačić iznosi samo činjenice, time brani državne i nacionalne interese Srbije, a ne menja sadržaj presude niti se bavi dnevnom politikom - ističe se u saopštenju.Kako su poručili iz SPS, istina o dešavanjima iz devedesetih godina na prostorima bivše Jugoslavije i ulozi Srbije i Miloševića nije onakva kakvom su je predstavljali lideri DOS, Čedomir Jovanović, Nenad Čanak i zapadne zemlje.- Naprotiv. Haški tribunal kaže drugačije. Zato zapadne zemlje ćute, a Jovanović i Čanak protestuju - dodaje se u saopštenju.

Neće da komentarišuĆUTE I MIRA I TOMANOVIĆMira Marković, udovica Slobodana Miloševića, poslednja dva dana nije se javljala na pozive novinara Kurira. Ona se i dalje nalazi u Moskvi i prema rečima njenih bliskih prijatelja izbegava da daje izjave na ovu temu. Zdenko Tomanović, Miloševićev advokat u Hagu, nije odgovorio na SMS sa konkretnim pitanjima.

U štampanom izdanju Kurira možete pročitati i ovo:

Pobednik Guče Bojan Ristić otkriva ko su najgalantnije javne ličnosti

Ministri nove srpske vlade neće ići na odmor zbog obaveza

Šokantno istraživanje: U proteklih šest godina 300 pedofila uhvaćeno u Srbiji

Huliganima u Srbiji draži droga i pare nego klub

Hrvatska atletičarka Sandra Perković zdušno bodri našu Ivanu Španović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track