ZVANIČAN ZAHTEV: Radovan Karadžić traži pasoš Srbije!
Foto: Profimedia

Haški osuđenik hoće naše papire

ZVANIČAN ZAHTEV: Radovan Karadžić traži pasoš Srbije!

Politika -

MUP dobio zvaničan zahtev ratnog predsednika Republike Srpske za dobijanje srpskog državljanstva

Haški osuđenik Radovan Karadžić zatražio je državljanstvo Republike Srbije! Kako saznaje Kurir, Karadžić je poslao zahtev za srpsko državljanstvo početkom meseca, tačnije pre oko nedelju dana.

- Radovan Karadžić zatražio je državljanstvo Republike Srbije. Zahtev je stigao u Ministarstvo unutrašnjih poslova i sada treba da se odlučuje o njemu - kaže izvor Kurira.Na pitanje da li bi nekadašnji predsednik Republike Srpske, koji je pred Tribunalom u Hagu prvostepeno osuđen za genocid u Srebrenici, mogao da dobije srpski pasoš, naš izvor kaže da nije isključeno.- Karadžić bi mogao da ispuni uslove za srpsko državljanstvo. Sve će biti razmotreno - dodaje dobro obavešten izvor našeg lista.U Beogradu kao dr DabićRadovan Karadžić je rođen u Crnoj Gori, a deo života je proveo i u Sarajevu. Dok je bio u bekstvu, krio se u Beogradu, gde se bavio nadrilekarstvom i predstavljao se kao doktor Dragan Dabić.Kako saznajemo od ljudi bliskih Karadžiću, on ima državljanstvo BiH iz predratnog perioda, sada državljanstvo Republike Srpske.Na telefon u kući Karadžićeve ćerke Sonje javio se muškarac koji nam je objasnio da ona trenutno nije kod kuće, te da će se javiti ako bude u prilici, a razlog zašto zovemo nije želeo da komentariše.Šta će Radovanu Karadžiću u ovom trenutku državljanstvo Republike Srbije, te da li bi time ostvario neku korist, nije umeo da objasni ni advokat Borivoje Borović, koji je deo karijere proveo i u sudnici Haškog tribunala.Kako je rekao u razgovoru za Kurir, ovaj Karadžićev potez nema nikakve logike.- Iskreno rečeno, nema nikave logike. Srpsko državljanstvo mu ne može doneti nikakvu privilegiju, ni u postupku ni nakon njegovog okončanja - kaže Borović.Neko ga savetujeOn dodaje pak da je Karadžiću možda neko obećao da bi na taj način, sa srpskim državljanstvom, mogao da služi zatvorsku kaznu u Srbiji.- Možda mu je neko iz advokatskog tima saopštio da bi Srbija mogla da sklopi dogovor sa Tribunalom da srpski građani služe zatvorsku kaznu u Srbiji, te se zato sada odlučio na to. Bilo je ranije priča o tome, ali je to teško izvodljivo - dodaje ovaj poznati advokat.

Sva lica Radovana Karadžića... Kao vrhovni komandant i kao iscelitelj
Sva lica Radovana Karadžića... Kao vrhovni komandant i kao iscelitelj

Haška dokolicaU ZATVORU SE SMEJE I SVIRA FLAUTURadovan Karadžić izjavio je u intervjuu nemačkom listu Cajt da se u zatvoru u Sheveningenu igra tenis, fudbal, stalno se smeju, on svira flautu. Rekao je da se „ne da rastužiti“ i „humor je za njega ‚najbolja metoda‘ da odagna brige“.Takođe, on je ocenio da je njegova greška bila što je tokom rata sprečio vojsku Republike Srpske da na bojnom polju postigne još.Karadžić je rekao i da je svestan da ga srpski narod percipira kao služitelja države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track