Bura u Hrvatskoj zbog Nikolićevih izjava o Vukovaru
Foto: Beta

Bura u Hrvatskoj zbog Nikolićevih izjava o Vukovaru

Politika -
Ministar veterana Hrvatske Fred Matić izjavio je danas novinarima da takve izjave ne čine dobro ni Hrvatima ni Srbima

ZAGREB - U Hrvatskoj se podigla bura oko nedavnog intervjua Tomislava Nikolića u kojem je, kako prenose hrvatski mediji, između ostalog, rekao da je Vukovar bio srpski grad i da se Hrvati u njega nemaju šta vraćati.

U intervjuu za Frankurter algemajne cajtung, uoči drugog kruga poredsedničkih izbora, kako prenose mediji, Nikolić je komentraišući svoje ranije izjave o velikoj Srbiji rekao da "ima snova koje čovek nikad ne može da ispuni". "Sad shvatam da je Hrvatska međunarodno priznata država i da neće biti promena granica na Dunavu", rekao je Nikolić.

Ministar branitelja Hrvatske Fred Matić izjavio je danas novinarima da takve izjave ne čine dobro ni Hrvatima ni Srbima.

"I ja sam ponekad razmišljao o Klaudiji Šifer i shvatio sam da se ti snovi neće ostvariti", rekao je Matić. On je izrazio uverenje da će Nikolić ipak ublažitii svoju retoriku, a da će Hrvatska i Srbija i dalje sarađivati.

Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke (SDŠ) Milorad Pupovac ocenio je da takve izjave ne mogu da unaprede odnose dve države, kao i da odovornost predsednika i Hrvatske i Srbije nalaže drugačiji vokabular i drugačije odnose posebno prema mestima koja su bila mesta strašnog stradanja i bezumlja politike koja je poražena.

"Vukovar je bio i ostao i grad Hrvata i grad Srba. Nalazi se na istočnoj granici Hrvatske i na zapadnoj obali Dunava, koji deli Hrvatsku i Srbiju i ta reka treba da nas spaja", rekao je Pupovac. Oštrija je bila bivša premijerka i poslanica Hrvatske demokratske zajednice Jadranka Kosor koja je ocenila da je Nikolićeva izjava skandalozna i da na nju treba da reaguje državni vrh. "To je zatrašujuća izjava, jer je Vukovar hrvatski grad koji je najviše pretrpeo u bespoštednoj i krvavoj agresiji na Hrvatsku", rekla je Kosor novinarima. Ona je podsetila da je ona svojevremeno reagovala na izjavu bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića da Hrvatska ne bi trebala da slavi Dan pobede, koji se obeležava na dan akcije "Oluja". Poslanik desnog Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje Boro Grubišić smatra da je reč o "bespredmetnoj i bezveznoj" izjavi, ali da državni vrh ipak treba da se oglasi. "Šta ste očekivali od četnika... Neka proba to da ostvari, pa će imati ono što su Hrvati pokazali - da su vojnici i ratnici", dodao je Grubišić pobodom izjave o snovima o velikoj Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track