ALBANSKI LIDERI: Oslobodite Tačija i uhapsite Đurića
Foto: AP

ALBANSKI LIDERI: Oslobodite Tačija i uhapsite Đurića

Politika -

PRIŠTINA - Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je danas da je neprihvatljivo zadržavanje žitelja Kosova po optužnicama Srbije i zatražio da Srbija oslobodi Nehata Tačija, a iz Samoopredeljenja traže da se napravi reciprocitet i uhapsi direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Tačija, komandira policije u regionu Kosovske Mitrovice, srpske vlasti su uhapsile prošlog meseca na adminstrativnom punktu Končulj, zbog sumnji da je tokom rata počinio ratni zločin.

Na vanrednoj sednici kosovske skupšštine posvećenoj slučaju Tačija, Mustafa je rekao da je preko međunarodne zajednice tražženo od Srbije da Nehat Tači bude oslobođen i da se vrati na Kosovo.

Ako postoje sumnje, prema Tačiju će biti preduzete mere po zakonima Kosova, jer nema razloga da Srbija zadire u unutraššnje stvari Kosova i držži taocima našše građane, rekao je Mustafa.

- Suočavamo se sa nepovoljnom sitiuacijom, gde Srbija neprekidno obnavlja spiskove sa naššim držžavljanima preko Interpola i tražži njihovo hapššenje. Mi nemamo podatke od Interpola i nemamo podatke ko je od našših građana na tim spiskovima - rekao je Mustafa. On je poslanicima preneo da je zahtevao u Briselu da Srbija odustane od optužžbi prema građanima Kosova.

U raspravi je rečeno da uslovljavanje oslobađanja Nehata Tačija u procesu dijaloga nije u interesu Kosova.

- Treba da nastavimo sa procesom dijaloga. Imamo prostor severa koji je nereššen. Procese integracija kojima nas uslovljavaju sa nastavkom dijaloga, zahteve za demarkaciju sa Crnom Gorom. Imamo i sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa EU. Mi moramo tražžiti od međunarodnog faktora da Tači bude oslobođen i da se vrati na Kosovo, a da sve eventualne sudske radnje protiv njega treba da preduzmu institucije Kosova u saradnji sa Euleksom - rekao je Mustafa.

Tokom skupšštinske rasprave su govorili i pojedini ministri, zauzimajući se za oslobađanje Tačija.

Pozivali su na birani govor tokom rasprave, kako ratobornom retorikom ne bi otežžali položžaj Nehata Tačija u zatvoru u centralnoj Srbiji.

Poslanik pokreta "Samoopredeljenja" Redžžep Selimi rekao je da je jedini odgovor vlastima u Srbiji, uvođenje reciprociteta, u svim oblastima.

- Uhapsite Marka Đurića, i napravite reciprocitet. To bi bio najbolji i prvi korak normalizacije odnosa sa Srbijom - rekao je Selimi.

U kosovskom parlamentu se raspravlja o predlogu nezavisnog poslanika Gzima Keljmendija da se izglasa Rezoluciju kojom će zatražiti hitno oslobađanje Nehata Tačija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track