DRECUN UOČI SKUPŠTINSKE RASPRAVE O TREPČI: Problemi se ne rešavaju jednostranim odlukama
Foto: Fonet

Izveštaj o radu poslanicima podnosi Marko Đurić

DRECUN UOČI SKUPŠTINSKE RASPRAVE O TREPČI: Problemi se ne rešavaju jednostranim odlukama

Politika -

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da bi voleo da današnja raspravlja o Trepči bude utemeljena na činjenicama i da odbor dođe do zajedničkih stavova.

Poslanicima će izveštaj o radu podneti direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić koji će ih obavestiti i o toku dijaloga u Briselu. Drecun je rekao da je termin sednice usaglašen sa Đurićem, jer je potrebno da on iz prve ruke informiše članove odbora o toku procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine i o problemima sa "Trepčom" i telekomunikacijama.

Marko Đurić, Foto: Fonet
Marko Đurić, Foto: Fonet

Drecun kaže da bi voleo da odbor pokaže jedinstvo u sprečavanju nezakonitih aktivnosti koje sprovode privremene institucije u Prištini.

"Da pružimo podršku Vladi koja nastoji da nastavi proces normalizacije odnosa, da se svi problemi rešavaju kompromisom i dijalogom i da ta rasprava bude na jednom standardu koji zahteva određeni nivo kulture", naveo je Drecun.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Veruje da će odbor doneti zaključak povodom dijaloga Beograda i Prištine i da će se iskristalisati stav da se pruži podrška Vladi da se proces normalizacije odnosa nastavi, da na dnevni red dođu nova pitanja i da se implementira ono što je dogovoreno kao i da se pokrene pitanje imovine.

"Primer Trepče pokazuje da jednostranim nametnutim rešenjima kojima se štite interesi samo jedne strane ne može da se reši nijedan problem", poručuje Drecun.

MILOVAN DRECUN: Vlada Srbije će na diplomatski način odgovoriti Prištini

Dodaje da, ako neko smatra da je potreban prekid normalizacije odnosa Beograda i Prištine, onda mora da objasni šta je alternativa.

"Ja mislim da bi to bio poslednji zamajac koji bi dovršio etničko čišćenje srpskog naroda na KiM, koji bi izazvao velike turbulencije i nestabilnost", rekao je Drecun.

Drecun: Trepča je simbol opstanka Srba na Kosovu i Metohiji

Govoreći o formiranju radne grupe za zločine OVK, Drecun je rekao da je cilj da se objedine sve informacije kojima raspolažu nadležni organi. Kaže da će radna grupa probati da dođe do informacija koje je UNMIK predao Euleksu i koje ima OEBS.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track