DAČIĆ: Tahiri neka uslove okači na oglasnu tablu, Priština se ne pita ni za šta
Foto: Dado Đilas

Briselski dijalog će biti neutralan, ili ga neće biti!

DAČIĆ: Tahiri neka uslove okači na oglasnu tablu, Priština se ne pita ni za šta

Politika -

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da Srbija ne pada na pamet da pregovara o novim uslovima Prištine i da će Briselski dijalog biti ili statusno neutralan - ili ga neće biti.

- Ovo je jedan bezobrazluk za domaću upotrebu, jer tu postoje neke teze koje Srbiji ne padaju na pamet da o tome razgovara, niti da donosi bilo kakve odluke, kao što je pitanje granica, odštete, priznanja Kosova, članstva u međunarodnim organizacijama - rekao je Dačić povodom uslova koji je postavila Priština za nastavak dijaloga sa Beogradom.

- Ako su to uslovi, nema dijaloga i to više nije problem Srbije. Dijalog će se voditi kao statusno neutralan ili ga neće biti. Srbija je potpuno jasna. Pod ovim uslovima sigurno ga neće biti - istakao je on.

Dačić je naglasio da će se dijalog nastaviti sigurno, ali ne pod uslovima koje Priština odredi.

- To je smejurija i niko ozbiljan ne može da misli da će Priština nekog da uslovi. Koga može da uslovi Priština, zašta se ona uopšte pita - rekao je šef srpske diplomatije.

Prema tome, ove uslove, kako je naveo, kosovska ministarska zadužena za dijalog Edita Tahiri "može da okači na oglasnu tablu skupštine Kosova" i to je za unutrašnju upotrebu.

- Mi treba da zadržimo hladnu glavu. Ovo su provokacije, mi nastavljamo naš put, mi ćemo biti konstruktivni, niko nas ne može da uslovljava, ni Brisel, ni Priština. Mi znamo šta su nacionalni državni interesi Srbije - to jeste Evropska unija, ali i zaština naših nacionalnih interesa - rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track