Skupština u Prištini usvojila deklaraciju o vrednostima OVK?!
Foto: AP/Arhivska Fotografija

Sprema se i zakon u narednih šest meseci

Skupština u Prištini usvojila deklaraciju o vrednostima OVK?!

Politika -

PRIŠTINA - Skupština Kosova usvojila je danas Deklaraciju o vrednostima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koja predvidja da se u narednih šest meseci usvoji Zakon o vrednostima OVK.

Za predlog rezolucije je glasao 61 poslanik, protiv nije glasao nijedan, dok je 11 poslanika Samoopredeljenja bilo uzdržano.

U rezoluciji se navodi da je "oslobodilačka borba Kosova predvodjena OVK imala za cilj slobodu i nezavisnost naroda Kosova", da je imala odbrambeni i oslobodilački karakter, i da je vodjena u skladu s najvišim standardima ratovanja.

Navedeno je i da je to bila borba isključivo protiv vojnih, policijskih snaga i administracije Srbije na Kosovu."Pripadnici OVK svojim žrtvovanjem i angažovanjem u oslobodilačkoj borbi Kosova bili su odlučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova i u tom smislu imaju i treba da imaju zasluženu institucionalnu podršku u skladu sa Ustavom i zakonima", piše u tekstu rezolucije.

Odmah posle usvajanja rezolucije Skupština Kosova je nastavila redovnu sednicu na kojoj će razmotriti i pokušati da uskladi izjave upućene EU o liberalizaciji viza.

Na dnevnom redu sednice su i predlozi izmene i dopune zakona o izvršnom postupku, otpisu javnih dugova, o zateznim kamatama u trgovačkim transakcijama, o hitnoj medicinskoj službi i o regulisanim profesijama.Skupština treba da izabere članove nezavisnih komisija i tela koje su u nadležnosti Skupštine Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track