BIVŠI AMBASADOR SAD MONTGOMERI: Srbija na pravom putu, tako i da nastavi
Foto: Zorana Jevtić

Bez obzira na provokacije suseda i sve opasnije prilike

BIVŠI AMBASADOR SAD MONTGOMERI: Srbija na pravom putu, tako i da nastavi

Politika -

BEOGRAD - Bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri uveren je da je Srbija na pravom putu u stremljenju ka ekonomskom rastu i boljim odnosima sa susedima, i nada se da će tim putem i nastaviti, bez obzira na provokacije nekih od suseda i na sve opasnije međunarodne prilike.

On je ocenio da za Srbiju "hodanje po uskom užetu" između SAD i NATO-a s jedne strane, i Rusije sa druge strane, postaje i nastaviće da bude - sve teže. Montgomeri smatra da je ovo izuzetno opasan period u odnosima između SAD i NATO s jedne strane, i Rusije s druge strane.

"Kao "veteran" hladnog rata, sada se bojim da ova situacija ne postane čak još opasnija nego što je bila tada. Obe strane su u potpunosti ubeđene da je ona druga preduzela dugačku listu provokativnih, agresivnih akcija protiv nje", kaže on.

Kako ističe, obe strane su jednako ubeđene da je jedini način da se na tu agresiju odgovori - odgovoriti "na isti način". Montgomeri upozorava da opasnost od kolateralne štete po zemlje kao što je Srbija, koja samo želi dobre odnose sa svim stranama, raste gotovo svakodnevno."Iako Srbija nije tu ništa kriva, mogla bi da postane uzročni agens u tom sukobu. Učinak počinjete da vidite već sada. Hodanje po uskom užetu između te dve strane postaje i nastaviće da bude sve teže i teže", ističe on, uz napomenu da je izjava premijera da će Srbija ostati "nedvosmisleno vojno neutralna" izuzetno važna u tom smislu.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Montgomeri kaže da se, kada pomisli na naš region, seti prve rečenice iz Tolstojeve "Ane Karenjine" - "sve srećne porodice liče jedna na drugu, a svaka nesrećna porodica je nesrećna na svoj način".To bi se, prema njegovim rečima, ukratko moglo reći za svaku pojedinačnu zemlju u regionu."Iako te zemlje imaju neke zajedničke tačke, kao što je preka potreba za snažnim, čvrstim ekonomskim rastom kao temeljom istinske stabilnosti, svaka zemlja se razvila na sopstven, jedinstven način i pri tom je stvorila sopstveni jedinstven niz izazova i poteškoća. A rezultat je veoma visok stepen nebezbednosti i nestabilnosti u ovom regionu", istakao je bivši ambasador SAD u Beogradu.

On ocenjuje da je našem regionu potrebna snažna međunarodna podrška, kako bi mu se pomoglo da savlada sve svoje izazove, ali napominje da, "iskreno, umesto te podrške vidi da veliki spoljni igrači imaju različite agende i u mnogim slučajevima čine situaciju gorom, a ne boljom".

"Verujem da je Srbija na pravom putu u stremljenju ka ekonomskom rastu i boljim odnosima sa svojim susedima. Svakako se nadam da i nastavlja tim putem, bez obzira na provokacije nekih od tih suseda i na sve opasniju međunarodnu situaciju, koja sve više ima sopstveni nepovoljan uticaj u regionu", kaže Montgomeri.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Prema njegovim rečima, zbog svega gorepomenutog, produžio se vremenski period do nade u punopravno članstvo u EU za zemlje kao što je Srbija.Montgomeri sa žaljenjem konstatuje da EU "poput ogromnog broda plovi okeanom uz automatsko pilotiranje i ne odgovara nikome ko pokušava da sa njom komunicira"."Na "komandnom mostu" nema nikoga, nema odgovora, niti naznaka da su primili zahteve za pomoć, podršku i razumevanje. U međuvremenu, niži članovi "posade" ovog broda i dalje obavljaju rutinske zadatke poput posade na "Titaniku" koja razmešta stolice po palubi nakon što je brod udario u ledeni breg", opisuje on situaciju u Uniji.

Kaže i da nema sumnje da ruski predsednik Vladimir Putin mora biti gorko razočaran i gnevan zbog toga što se Crna Gora odjednom pretvara iz "prijatelja Rusije" u "članicu NATO".Takođe je, dodaje, istina da se većina Srba koji žive u Crnoj Gori decenijama snažno protive akcijama crnogorske vlade, uključujući raskid sa Miloševićem, odluku o nezavisnosti i odluku o pridruživanju NATO-u."Međutim, još nije objavljeno dovoljno detalja o tom posebnom slučaju, tako da je nemoguće da prosečni građanin ima jasnu ideju o njegovoj verodostojnosti. To je prilično loše i to je potencijalno krajnje ozbiljan razvoj događaja - ako je to istina. I ozbiljna kleveta - ako to nije istina", zaključuje bivši ambasador SAD u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track