Šarović u Skupštini: Devenport u Odboru može eventualno da sedi
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Posle sednice Odbora za evropske integracije

Šarović u Skupštini: Devenport u Odboru može eventualno da sedi

Politika -

BEOGRAD - Poslanik SRS Nemanja Šarović izjavio je danas da prema skupštinskom Poslovniku šef delegacije EU Majkl Devenport ne može učestvovati u radu odbora, te da eventualno može da sedi na galeriji i da ćuti.

Šarović je novinarima u Skupštini rekao da Devenport može da komunicira sa Ministrastvom spoljnih poslova, ali da ne može da dolazi u parlament, da sedi na mestu predsedavajućeg i da drži lekcije poslanicima.

"Zamislite vi da ja odem u Evropski parlament i zatrčim se pravo na mesto predsedavajućeg i kažem: Evo ja sam gost, hajde sada da vidim koliko poštujete svoje goste", naveo je Šarović i dodao da se tu ne radi o poštovanju gostiuju nego o poštovanju zemlje domaćina.

Povodom prošlonedeljne sednice Odbora za evropske integracije, koja je prekinuta jer je Devenportu bilo onemogućeno da predstavi izveštaj EK o napretku Srbije, Šarović kaže da su radikali svojim stavovima branili, ne samo Poslovnik i dostojanstvo Skupštine, nego i dostojanstvo srpskog naroda.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je podsetio da Poslovnik skupštine propisuje ko može učestvovati u radu skupštinskog odbora, te da ne postoji osnov po kome bi Devenport trebalo da učestvuje.

Nekada su to radili nadležni ministri i to bi i sad mogao biti slučaj, u slučaju da vlada odredi ministra za evropske integracije Jadranku Joksimović ili bilo kog drugog ministra da predstavi poslanicima izveštaj EK, ali Devenport to ne može, ocenio je Šarović.

Dodao je da postoji mogućnost da se zakaže posebna sednica na kojoj se obraćaju predstavnici stranih država i naveo da je Devenport daleko ispod nivoa skupštine.Poslanik SRS je podsetio da je i predsednica odbora Marinika Tepić rekla da osnov nije u poslovniku nego u praksi koja je postojala u prethodnom periodu.

"Ono što je za njih dobra praksa, za nas je loša. U sudaru prakse i poslovnika, mora pobediti Poslovnik i Ustav", zaključio je Šarović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track