ALAVCI BEZ SRAMA: Poslanici traže plate od 200.000!

Parlamentarci nezadovoljni primanjima

ALAVCI BEZ SRAMA: Poslanici traže plate od 200.000!

Politika -

Narodni predstavnici gotovo uglas tvrde da bi zarada morala da im bude bar dvostruko veća nego sad

Poslanici Skupštine Srbije kukaju i traže veće plate! Iako su primer nerada i nekulture, smatraju da su im primanja od oko 100.000 dinara mala i da zaslužuju bar još toliko.Tim više, ova inicijativa je besramna ako imamo u vidu da su poslanici za osam meseci imali tek 10 sednica. Pritom, pojedini se gotovo nikad ne javljaju za reč. Posebno upečatljiv je primer Marka Atlagića iz SNS, koji retko govori, ali zato stalno uzvikuje „Auuu“, zavijajući kao vuk u znak podrške Marijanu Rističeviću i stranačkim kolegama dok drže govore. Na sve to, u pojedinim poslaničkim klubovima kontrolišu kolege da im ne beže iz sale.„Muče“ se u bifeuIdeja o povećanju krenula je od poslanika BDZ Muamera Zukorlića, koji je tokom izlaganja u parlamentu rekao da poslanici zaslužuju veću platu.- Jedno društvo ne može opstati na takvoj nepravdi da, s jedne strane, imate predstavnike građana sa 80.000 dinara plate i zaštitnike građana sa 400.000 plate. Šta se postiže tom lažnom skromnošću, štednjom na narodnom poslaniku? On se gura ili u lopove, ili korumpirane ljude - kaže Zukorlić.Prema njegovim rečima, poslanici moraju da gledaju kako troše svaki dinar, zbog čega bi trebalo da im plata bude oko 200.000 dinara.

Na pola puta- Predložio sam da se Jankoviću prepolovi plata, poslanicima podigne i da se nađemo napola. Posle toga mi je u skupštinskim hodnicima 10 poslanika čestitalo - uverava Zukorlić.Sličnog mišljenja je i poslanik SNS Milovan Drecun.- Moja plata je 70.000, plus paušal 30.000. S tom platom izdržavam četvoročlanu porodicu, jedva izguramo mesec. U odnosu na to kakve plate imaju poslanici u svetu, ona je niska, ali treba da budemo solidarni s građanima. Međutim, ne treba da bude tolika razlika između plate ombudsmana i poslanika - kaže Drecun.Demagogija ili potrebaPoslanik SPS Milutin Mrkonjić smatra da ljudi moraju da budu plaćeni srazmerno poslu koji obavljaju.- Treba da se napravi sistem: predsednik ima najveću platu, pa premijer, ministri, pa poslanici... A mi ga ne pravimo - poručuje Mrkonjić.Poslanik SPO Žika Gojković smatra da poslanici moraju da dele sudbinu naroda, pogotovo što Vlada sprovodi mere štednje.- Dokle god je tako, plate poslanika ne smeju da se povećaju, iako sam svestan da to često zvuči kao demagogija - kaže on.

Branko RužićKORUMPIRANIMA DŽABA I VELIKA PLATANa pitanje da li poslanici treba da imaju platu, bar u visini pola plate zaštitnika građana, poslanik SPS Branko Ružić odgovara on kaže:- Poslanici bi trebalo da imaju primanja u nivou pristojnosti, ali ni na koji način da se primanjima odrode od sudbine građana koji ih biraju. Ko je sklon korupciji, ni milion evra neće mu pomoći da štiti društveni interes - kaže Ružić.

Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track