ŽIVOT U NEVREMENU: Predstavljena knjiga memoara Dragoljuba Mićunovića
Foto: Fonet Nenad Đorđević

O Srbiji od 5. oktobra

ŽIVOT U NEVREMENU: Predstavljena knjiga memoara Dragoljuba Mićunovića

Politika -

BEOGRAD - Knjiga memoara prvog predsednika Demokratske stranke od njenog obnavljanja Dragoljuba Mićunovića Život u nevremnu III, koja govori o političkim zbivanjima u Srbiji od 5. oktobra 2000. do leta 2016. godine, predstavljena je večeras u Domu omladine u Beogradu.

Na promociji knjige Mićunović je rekao da ga je na pisanje memoara nagnalo to što je u životu video svašta, a da je u knjizi "obrisao sve negativne prideve" kako ne bi kvalifikovao ljude, ali da pozitivne prideve nije želeo da obriše zato što je smatrao da to ne bi bilo lepo prema plemenitim ljudima.

Mićunović govorio je na promociji i o ubijenom premijeru Srbije Zoranu Djindjiću i njegovoj ideji da Srbija treba da se "pomeri" na bolje i da bude zasnovana na "modernitetu", prisećao se svrgavanja režima Slobodana Miloševića, rane mladosti, ali i ulaska u politiku.

On je kazao da danas u Srbiji ljudima treba mnogo hrabrosti da bi se suočili sa istinom, sa onim u čemu gradjani sada žive, što, kako smatra, nije dostojno "normalnog gradjanina".

"To je posao koji stoji pred mladim naraštajima", rekao je Mićunović, koji se prisetio i kako je pre 27 godina u sali Doma omladine objavio nameru da osnuje Demokratsku stranku.

Književnica, rediteljka i članica DS-a Vida Ognjenović ocenila je da memoarista Mićunović piše "vrhunskim jezikom", a da je "vrhovna osobina knjige njena književna vrednost", koja se ogleda u pregledno strukturisanoj temi u kojoj je pisac izbegao opterećujuću digresivnost.

"Ovo je knjiga intelektualca humaniste u najboljem smislu te reči. Taj tip humanističke naobrazde lagano izlazi iz mode. Danas se obrazuju usko usmereni stručanjaci koji čitaju i pišu priručnike za upotrebu svega i svačega, pa i života. U njima malo ili ništa ne piše o zloupotrebama", rekla je ona.

Novinarka Ljubica Gojgić kazala je da "slušati profesora Mićunovića znači slušati izlaganje koje se oslanja na filozofe Aristotela, Platona, koje se poziva na Eshila, Hegela, Dositeja, koje govori o Tomasu Pejnu i citira Hanu Arent".

Foto: Stevan Jokić
Foto: Stevan Jokić

Direktor izdavačke kuće Arhipelag Gojko Božović rekao je knjiga "Život u nevremenu III" ;svedočanostvo o obnovi autoritarnosti u Srbiji posle 2012. godine, a da se sva tri toma memoara Dragoljuba Mićunovića odvijaju u duhu uvodne napomene koju je pisac napisao - "Da li je sve čega se sećamo uistinu bilo?".

"Knjiga ne opisuje samo stanje kako ta autoritarnost izgleda i koja su sve njena lica, već pokazuje koji su sve uslovi bili neophodni da ih jedna društvena zajednica ispuni da bi se autoritarnost u društvu obnovila, koji su mehanizmi uspostavljene autoritaronosti i koje su štete i posledice u ljudstvu i materijalu", rekao je Božović.

On je kazao da u knjizi čitaoci mogu čitati ne samo memoare, već i putopise, jer ;velikom literarnom snagom Mićunović pripoveda o gradovima i zemljama u kojima je boravio, a da se važan deo knjige bavi pitanjima parlamentarne diplomatije - uloge koju je Mićunović 2000-tih godina bio.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Ovi memoari su dragoceni su kao tumačenje dogadjaja i kao poziv da se ti dogadji uvek iznova preispituju", rekao je Božović. Promociji knjige su prisustvovali funkcioneri i članovi Demokratske stranke, medju kojima su bili predsednik DS-a Dragan Šutanovac, poslanik DS Balša Božović, predsednik Političkog saveta ;Zoran Lutovac, kao i glumci i druge javne ličnosti.

U prvoj knjizi memoara Mićunović obuhvata period od početka tridesetih godina do pada Berlinskog zida i obnove parlamentarnog sistema u Jugoslaviji i Srbiji. Druga knjiga posvećena je političkoj i društvenoj drami devedesetih godina u Srbiji, dok treća knjiga memoara obuhvata period od 5. oktobra 2000. godine do leta 2016. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track