VUČIĆ: Atentat na Đinđića rasvetliti do kraja
Foto: Profimedia, Stefan Jokić

Poslanici traže anketni odbor

VUČIĆ: Atentat na Đinđića rasvetliti do kraja

Politika -

Istina posle 13 godina: Predsednik Vlade kaže da nema ništa protiv parlamentarne inicijative, ali da bi voleo da se pitanjem političke pozadine ubistva bavi tužilaštvo

Pisanje Kurira o političkoj pozadini atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića i ukazivanje na činjenice koje se i dalje zataškavaju dobilo je i svoj epilog.

Srpska radikalna stranka podnela je juče predlog Skupštini Srbije da se formira anketni odbor kako bi se otkrila politička pozadina ubistva Đinđića, koji je podržala većina poslaničkih grupa, a s tim se saglasio i premijer Aleksandar Vučić.Poslanik SRS Nemanja Šarović, koji je u ime radikala zvanično predao predlog, ocenio je da formiranje anketnog odbora neće podržati samo oni koji su umešani u atentat.

Nije bilo volje- Jasno je da postoji određena politička pozadina ubistva, ali jasno je da do sada nije postojala politička volja da se to istraži. SRS želi da se konačno stavi tačka na tu priču, bez obzira na to što o politici koju je vodio Đinđić ne mislimo ništa dobro. Ovaj odbor ne bi se bavio ni politikom ni vladom Zorana Đinđića, već samo jednim pitanjem - pozadinom njegovog ubistva - naglasio je Šarović. On je rekao da je SRS predložio da anketni odbor čini pet članova najvećih poslaničkih grupa, da predsednika odbora predloži najveća opoziciona poslanička grupa, a da njegov zamenik bude poslanik koga predloži najveća poslanička grupa.Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je za Kurir da bi tim pitanjem trebalo da se bave tužioci, ali da nema ništa protiv anketnog odbora.- Sve što mislite da ima od novih detalja s kojima država nije upoznata, molim vas da to nadležnim državnim organima bude dostavljeno. Ja bih voleo da se time bave tužioci, a ne Narodna skupština, ali nikada nemam ništa, a i ne želim da imam, protiv parlamentarne inicijative - istakao je Vučić.Bez politizacijePoslanik SNS Vladimir Đukanović izjavio je da nema ništa protiv da se u Skupštini razgovara o ovoj temi.- Ako anketni odbor može da doprinese nekim novim okolnostima u vezi sa ubistvom premijera Đinđića i da se nešto sazna, onda bi to trebalo dati tužilaštvu, da ono nastavi da radi svoj posao. Ne bih voleo da je reč o kampanji, zato što se radi o suviše ozbiljnoj stvari. Pretpostavljam da su mnogi na toj temi pokušavali da zarade politički poen - rekao je Đukanović.Kurir će, međutim, nastaviti da istražuje sve okolnosti u vezi sa ubistvom Zorana Đinđića, s jedinim ciljem - da se razotkrije politička pozadina atentata.

KURIR UJEDINIO POSLANIKE / PARLAMENTARCI O ANKETNOM ODBORUGoran Ješić, DSMi podržavamo da nadležni rade svoj posao. Mislim da to treba da radi tužilaštvo, da vidimo šta je taj predlog. Đorđe VukadinovićNisam za to da se stvar politizuje i vrši politička promocija, ali potrebno je malo više transparentnosti. Podržavam inicijativu i ovako, ali i pismeno.Balša Božović, DSNeophodno je, ipak, da taj isti anketni odbor ispita i lidera SRS Vojislava Šešelja i Tomislava Nikolića.Sanda Rašković Ivić To je demokratski princip koji sam uvek podržavala. Neki slučajevi su tako rešeni i posle 20 godina.Vladimir Marinković, SDPSUkoliko ima novih detalja i dokaza koji mogu da izmene istinu o političkoj pozadini, SDPS nema ništa protiv anketnog odbora.Milutin Mrkonjić, SPSMislim da treba da se sazna prava istina, mada, pitanje je koliko je to moguće posle 14 godina. Ja ću taj predlog podržati sigurno.Boško Obradović, DveriPodržamo inicijativu da se formira anketni odbor. Skandalozno je da to još nije ispitano.Marinika Tepić, LSVLSV će podržati otkrivanje istine.

Pitanja bez odgovora1. Zašto se ignoriše izjava koju je Velimir Ilić 2003. dao u policiji o vezi Nebojše Čovića (saradnik „zemunaca“ zvani Ćoki) i Milorada Ulemeka Legije?2. Zbog čega se nije postupilo po krivičnoj prijavi Mile i Gordane Đinđić koju su 2011. podnele protiv Čovića (saradnik „zemunaca“, zvani Ćoki) i Ilića?3. Ko je odgovoran što stoji pretkrivični postupak na osnovu krivične prijave koju su 2011. podnele Mila i Gordana Đinđić?4. Zašto nisu uzeta u obzir svedočenja Dejana Milenkovića Bagzija i Miloša Simovića da je Čović (saradnik „zemunaca“ zvani Ćoki) naredio atentat?5. Ko je odlučio da ne uzme u obzir ili odbaci svedočenja Dejana Milenkovića Bagzija i Miloša Simovića o Čoviću (saradnik „zemunaca“ zvani Ćoki)? Na osnovu kojih dokaza i s kojim argumentima?6. Zašto 13 godina nijednom nije saslušan Nebojša Čović (saradnik „zemunaca“ zvani Ćoki) i pored svedočenja koja ga dovode u vezu sa počiniocima ubistva premijera Zorana Đinđića?7. Ko je kočio istragu o političkoj pozadini ubistva Đinđića?

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track