Mladen Šarčević: Postignuta saglasnost, odblokirano Poglavlje 26
Foto: Zorana Jevtić

Obrazovanje i kultura

Mladen Šarčević: Postignuta saglasnost, odblokirano Poglavlje 26

Politika -

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potvrdio je za Kurir da je radna grupa za proširenje (KOELA) konačno danas u prepodnevnim satima postigla saglasnost za otvaranje Poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi.

- To je poglavlje koje je zvanično u Briselu otvoreno i to je poglavlje koje se istovremeno zatvara. Treba da bude sednica u Briselu i da se zvanično kaže, sada je to još uvek u nezvaničnoj formi. Kao i poglavlje 25 i poglavlje 26 se istovremeno otvara i zatvara. Oko ovog poglavlja bilo je raznih problema, ali su oni prevaziđeni još pre mesec dana i sada je samo ostalo da se u nekom redovnom ciklusu, formalna procedura završi, a suštinska je dogovorena i prevaziđena - rekao je Šarčević.

On je rekao da mu je tokom dana iz Brisela stigla potvrda o otvaranju Poglavlja 26.

- Upravo mi je iz Brisela stigla potvrda da je saglasnost obavljena na svim nivoima i da ćemo najverovatnije devetnaestog janura znati koji je datum kada će se otvoriti i zatvoriti poglavlje 26 - rekao je Šarčević.

Podsetimo, sve zemlje, uključujući i Hrvatsku, složile su se da više nema prepreka da ovo poglavlje bude otvoreno i odmah i privremeno zatvoreno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track