Usputna stanica migrantima na putu ka Zapadu

KURIR TV S MIGRANTIMA IZ CENTRA U KRNJAČI: Mališani iz Sirije i Avganistana pevaju Ide maca oko tebe

Društvo -

BEOGRAD - Azilni centar za izbeglice u Krnjači mesecima unazad je usputna stanica migrantima. Najveći broj je onih iz Pakistana, Avganistana i Sirije, ali i iz Afrike...

1 / 26 Foto: KURIR TV

Kurir TV se nalazi u poseti ovom Kolektivnom centru, sa namerom da vidimo kako im prolaze ovi zimski dani:

U ovom smeštaju trenutno boravi čak 1.200 azilanata, a vodič kroz azilni centar je Vladimir Lukić iz Komesarijata za izbeglice.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Najveći broj migranata dolazi iz Avganistana, a za smeštaj migranata u funkciji je 15 prostorija sa urednim i sređenim kupatilima.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Polovina azilanata u ovom smeštaju su deca - njih oko 600, deca su razdragana, obradovala su se snegu, uglavnom su dobrog raspoloženja, jer do Srbije nisu imali ni krevet a kamoli ovakve uslove.

U azilu su i zajedničke prostorije gde se deca zabavljaju, igraju, borave, a postoje i posebni termini za okupljanje žena u toku kojih se one bave raznim rukotvorinama.

- Vladimire, azilanti vas hvale, kažu da ste mnogo dobar čovek... Čime ste ih osvojili - pitali smo Lukića, na šta je on odgovorio: "Svojom posvećenošću."

Ovde imate priliku da vidite menzu za ručavanje kao i ambulantu...

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Jelovnik je propisao Komesarijat za izbeglice i jedinstven je za sve centre na teritoriji Srbiji i kuvari od njega ne odstupaju. Pošto ih je 90 odsto muslimanske veroispovesti strogo se vodi računa i o mesu koje nije svinjsko, a jela se spremaju isključivo na ulju.

Posle menze videli smo i ambulantu u kojoj je i opremljena apoteka, lekari imaju normu kao u domu zdravlja i pruža im se konstantna nega, a ambulanta je potpuno nova i otvorena pre mesec dana, a izgleda opremljenije i lepše nego neke u našim domovima zdravlja.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track