Irinej vernicima: Čuvajte svoju veru rečima i životom

Veličanstven doček

Irinej vernicima: Čuvajte svoju veru rečima i životom

Politika -
U kratkom obraćanju srpski patrijarh pozvao pravoslavne vernike da veru treba potvrditi ne samo umom i rečima nego i životom

ZAGREB - Stotinak vernika dočekalo je danas poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Irineja, u Crkvi svetog Preobraženja Gospodnjeg u centru Zagreba.

Patrijarh Irinej je u kratkom obraćanju pozvao pravoslavne vernike da čuvaju svoju veru i naglasio da je treba "potvrditi ne samo umom i rečima nego i životom". On je istakao značaj otvaranja nove zgrade Pravoslavne opšte gimnazije u Zagrebu, zbog čega je i doputovao u glavni grad Hrvatske.

Ovo je poseta najviše delegacije SPC Hrvatskoj od njenog osamostaljenja, jer su u pratnji patrijarha i članovi Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC). Reč je i o drugoj zvaničnoj poseti nekog srpskog patrijarha, prethodno je 1999. u Zagrebu boravio patrijarh Pavle.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan izrazio je nadu da će poseta patrijarha Irineja biti ne samo od istorijskog značaja već "kanonska poseta mira i ljubavi".

Pored vernika, bili su prisutni i ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević i predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i poslanik u Saboru Milorad Pupovac.

Pupovac je u izjavi novinarima ocenio da su značajni i povod i vreme dolaska patrijarha Irineja u Zagreb. "Ova poseta je značajna jer treba da simbolizuje i označi druge odnose", rekao je Pupovac i podsetio da je patrijarh Pavle 1999. godine posetio Zagreb u "mnogo težim vremenima" i izazovnijim za pravoslavne vernike. Pupovac je rekao da pravoslavna i katolička crkva sa svoje strane mogu i treba da urade ono što je njihovo poslanje, a to su bolji odnosi među crkvama, veća saradnja između hrišćanskih crkava i veće poverenje između katoličkih i pravoslavnih vernika.

"Ako to urade, u čemu vidim smisao posete, a verujem da hoće, onda će i državama i njihovim politikama biti lakše", ocenio je Pupovac. Svečano otvaranje pravoslavne gimnazije "Kantakuzine Katarine Branković" predviđeno je za večeras.

Patrijarh Irinej i članovi Sinoda će se sutra ujutro sresti s kardinalom Josipom Bozanićem i stalnim većem Hrvatske biskupske konferencije u sedištu Katoličke crkve u Zagrebu. Poglavara SPC će zatim primiti predsednik Hrvatske Ivo Josipović u svom kabinetu na Pantovčaku, a potom i premijer Zoran Milanović. U subotu ujutro previđeno je da patrijarh SPC služi liturgiju i osvešta kapelu posvećenu Svetom Savi u sklopu zgrade duhovnog centra na Svetom Duhu u Zagrebu.

U krugovima bliskim Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj ocenjuje se da tom posetom dolazi do izražaja otvorenost vođstva SPC-a za dijalog i saradnju s Katoličkom crkvom. Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije

Jovan je uoči patrijarhove posete izjavio hrvatskim medijima da je posebno važno uspostavljanje dobrih crkvenih odnosa SPC-a i Katoličke crkve, koje bi patrijarhov dolazak u Zagreb trebalo da pokrene s mrtve tačke posle ratnih zbivanja.

Vukićević: Srpski narod će opstati na ovim prostorima

- Poseta patrijarha srpskog Irineja Zagrebu moralna je podrška Srbima u Hrvatskoj i poruka mira za sve ljude dobre volje - izjavio je ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević.

On kaže da poseta patrijarha Irineja i prisustvo velikog broja vernika na svetoj arhijerejskog liturgiji u Zagrebu pokazuju da opstanak srpskog naroda na ovim prostorima nije upitan.

- Sutrašnji sastanak sa kardinalom Јosipom Bozanićem i državnim vrhom Hrvatske govori da je ova poseta poruka mira i poruka Srbima da ostanu na ovim prostorima - rekao je Vukićević za Srnu.

Učenik zagrebačke Pravoslavne gimnazije Rade Ljiljak rekao je da je dolazak patrijarha Irineja u Zagreb veliki događaj za srpski narod koji živi u ovom gradu, ali i Hrvatskoj. "Ova poseta nas ohrabruje, jer je dokaz neuništivosti srpskog naroda i jezika ma gde živeo", rekao je LJiljak.

Zagrepčanka Bosiljka Petrović rekla je da je poseta patrijarha pozitivan čin za srpski narod u Zagrebu i da veruje da će ona biti značajna za sve narode koji žive u Hrvatskoj. Sonja Eterović, po nacionalnosti Hrvatica, kaže da nije mogla propustiti trenutak dolaska patrijarha u Zagreb i da sa svim vernicima podjeli ovaj istorijski trenutak, javlja reporter Srne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track