VUČIĆ: Lukašenko uskoro stiže u Srbiju
Foto: Tanjug

Premijer u višednevnoj poseti Belorusiji

VUČIĆ: Lukašenko uskoro stiže u Srbiju

Politika -

Susret je trajao dvostruko duže od predviđenog i bio je iskreno prijateljski, poručio predsednik Vlade posle sastanka s beloruskim predsednikom

Premijer Aleksandar Vučić najavio je juče da bi predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko uskoro mogao da poseti Srbiju, ali i da se iz Minska u Beograd vraća sa lepim poklonom - ikonom Svetog Jovana Krstitelja za Hram Svetog Save.

Poklon... Ikona Svetog Jovana Krstitelja za Hram Svetog Save
Poklon... Ikona Svetog Jovana Krstitelja za Hram Svetog Save

Nakon jučerašnjeg susreta s Lukašenkom u Minsku, predsednik srpske vlade rekao je da je s njim razgovarao o vojno-tehničkoj saradnji i da će više o detaljima moći da govori početkom aprila.- Razgovarali smo o našim mogućnostima kad su u pitanju automatske i snajperske puške, o tome kako Belorusi mogu učestvovati elektronikom, gde jesu bolji od nas, kao i o zajedničkom izvozu na treća tržišta. Susret je trajao dvostruko duže od predviđenog i bio je iskreno prijateljski. Lukašenko je već dao zadatak Vladi da radi na povećanju trgovinske i robne razmene do 500 miliona dolara. Razgovarali smo i o saradnji u mašinskoj i metalskoj industriji, poljoprivredi - otkrio je on i dodao da je Lukašenka pozvao da zvanično ili nezvanično dođe na odmor.- Saznao sam da su neki hteli iza ugla da se sretnu s njim pošto su se stideli Belorusije, beloruskog naroda ili vlasti... Mi veoma poštujemo i cenimo beloruski narod i njihovo rukovodstvo - istakao je on.Vučić je naglasio da je srpska delegacija dočekana na veličanstven način, između ostalog, i u Hramu Svih svetih, koji gradi država Belorusija.- U hramu su nas dočekali kao braću, nosim poklone patrijarhu Irineju i jednu prelepu veliku ikonu Svetog Jovana Krstitelja za Hram Svetog Save. I to govori o našem prijateljstvu i bratskom odnosu dva naroda - zaključio je Vučić, koji je njima poklonio ikonu Bogorodice Trojeručice.

O savezimaNEZAVISNI I VAN NATOVučić je rekao da je Lukašenku preneo da je Srbija nezavisna zemlja i da vodi svoju politiku, a da mu je Lukašenko na to uzvratio da odlično razume poziciju i politiku naše zemlje, koja se nalazi na evropskom putu i ne želi da bude članica NATO.- Mi smo mu na tome zahvalni i imaćemo sve bližu saradnju - rekao je Vučić.

Bogoljub se pohvalioOTVARANJE KARIĆEVOG TRŽNOG CENTRABogoljub Karić objavio je na svom Fejsbuk profilu snimak iz Minska uz poruku: „Prijatelji moji, danas, na dan velikog prosvetitelja Sv. Save, imali smo čast i veliko zadovoljstvo da državna delegacija sa predsednikom Vlade Vučićem na čelu tokom zvanične posete Belorusiji otvori naš kompleks od 200.000 kvadratnih metara“.

D. Luković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track