SKANDAL! TADIĆ PUSTIO KRVNIKA IZ DOBROVOLJAČKE: S Turcima stopirao izručenje Ganića
Foto: Dragana Udovičić

Zlikovac iz Sarajeva se izvukao

SKANDAL! TADIĆ PUSTIO KRVNIKA IZ DOBROVOLJAČKE: S Turcima stopirao izručenje Ganića

Politika -

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić svojevremeno je s turskim liderom stopirao izručenje Srbiji Ejupa Ganića, čoveka odgovornog za masakr nad vojnicima JNA u Sarajevu!

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević okrivio je lidera SDS Borisa Tadića da se kao predsednik Srbije 2010. sa tadašnjim turskim predsednikom Abdulahom Gulom dogovorio da se bivši član Predsedništva BiH i zamenik Alije Izetbegovića Ejup Ganić 2010. ne izruči Srbiji, tvrde za Kurir trojica advokata Advokatske komore Beograda.Ganić je optužen za pogibiju vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada su ubijena 42, ranjena 73, a zarobljeno 215 vojnika. Vukčević je, kako tvrde naši sagovornici, šokantno saznanje izneo pre dve nedelje i time direktno targetirao sadašnjeg lidera SDS da je dozvolio da krivac za stravičan zločin 3. maja 1992. ne bude priveden pravdi u Srbiji.

Politika umešala prsteAdvokat Aleksandar Cvejić kaže za Kurir da je Vukčević to rekao na sastanku UO Advokatske komore Beograd, na kojem se odlučivalo da li će bivši tužilac za ratne zločine biti upisan u advokatski imenik.- Pitao sam ga kako se desilo da Ganić ne bude izručen i kako je on kao tužilac mogao to da dozvoli. Onda je Vukčević rekao da je politika umešala prste. Rekao je da je Tadić davao štetne izjave i da se sve dogovorio u Ankari sa tadašnjim turskim predsednikom - kaže Cvejić.Njegove reči potvrđuje i advokat Vlada Petrović.- On je rekao da je odustao od ekstradicije jer mu je Tadić rekao da je postignut politički dogovor da se Ganić ne izručuje Srbiji. To je za nas bilo frapantno, kao i zbog činjenice da je Vukčević pristao na to i da mu je bilo dovoljno da posluša ono što kaže Tadić - svedoči Petrović.Među prisutnima na sastanku bila je i advokatica Biljana Kajganić.- Pomenuo je sve te razloge, a kada su ga pitali zašto nije reagovao, Vukčević je rekao da nije njegovo da o tome priča - objašnjava Kajganićeva.Iako sve troje naših sagovornika ističe da se ovo može čuti i na audio-snimku i videti u zapisniku sa sastanka, bivši tužilac Vukčević tvrdi da to nije rekao. On kaže da Ganić nije izručen zbog jedne SMS poruke koju je poslao „tadašnji visoki funkcioner Ministarstva spoljnih poslova“.Podrška za Srebrenicu- Mešanjem izvršne vlasti smo izgubili, potvrdio sam da je bilo sastanka u Ankari, ali nisam Tadića ni spomenuo. Taj funkcioner je tražio od Sarajeva podršku za rezoluciju o Srebrenici, da se ne bune protiv nje, a zauzvrat nudio da izvrši pritisak na naše Tužilaštvo za ratne zločine da se Ganić brani sa slobode - kaže Vukčević.Na pitanje koji je to funkcioner i da li je u pitanju tadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić, nije želeo da odgovori.- Nećete njegovo ime izvući od mene - istakao je Vukčević.

Bez komentaraTADIĆ I JEREMIĆ ĆUTEIako ga je Vukčević, kako tvrde advokati, etiketirao, Tadić nije odgovarao na poruke Kurira. Takođe, ni bivši šef diplomatije Vuk Jeremić nije hteo to da komentariše i otkrije da li je on bio taj koji je urgirao kod zvaničnika u Sarajevu da se postigne sramni dogovor.

DANIJELA LUKOVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track