Na čelu UN je Srbin!
Foto: 2011

Potvrđeno pisanje Kurira

Na čelu UN je Srbin!

Politika -
Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, izabran za predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

BEOGRAD - Pobedio!Na čelu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od septembra 2012. do septembra 2013. godine biće ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić. Od 193 zemlje članice UN, za Jeremića je juče na Ist riveru glasalo njih 99, a za njegovog protivkandidata, ambasadora Litvanije pri UN Dalijusa Čekuolisa, 14 delegata manje.

- Svoj izbor za predsednika GS UN prevashodno vidim kao priznanje srpskom narodu, kome sam više od pet godina imao čast da služim. Naša država ponovo stoji pred svetom uzdignute glave, nakon što je pre samo dve decenije bila isključena iz ove porodice - kazao je Jeremić.On je ukazao da je Srbija mala zemlja koja ne pripada nijednom vojnom bloku ili političkom savezu.

- Utoliko je veća čast zadobiti poverenje sveta za predsedavanje glavnim reprezentativnim političkim organom UN - ocenio je Jeremić i podsetio da je krajem 20. veka jedna ponosna zemlja, pobednica nad fašizmom i osnivač UN, potonula u unutrašnje sukobe i podele, a razaranje i bratoubilački rat koji su usledili ostavili su duboke ožiljke.

- Tokom proteklih nekoliko godina, pod hrabrim rukovodstvom Borisa Tadića, Srbija je svojim susedima pružila ruku prijateljstva i pomirenja. Iskoračili smo i ka svim drugim članicama međunarodne zajednice, uključujući i one s kojima smo imali gorka neslaganja - napomenuo je Jeremić i ocenio da se „jedna bolna era danas konačno privodi kraju“.

On je zahvalio svim državama i rekao da se raduje saradnji sa svima u UN, a pre svega s protivkandidatom Čekuolisom.- Zaklinjem se da ću funkciju predsednika obavljati najbolje što mogu, poštujući Povelju UN. Povereni autoritet ću koristiti iskreno i uravnoteženo, poštujući pre svega jednaka prava i dostojanstvo svake države članice - naglasio je Jeremić.

Tadić: Izbor Jeremića velika pobeda Srbije

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić čestitao je večeras ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću izbor za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, ocenivši da je to velika pobeda Srbije."To je velika pobeda Srbije i politike koju smo u prethodnim godinama vodili", ocenio je Tadić. Prema njegovim rečima, politika istrajnosti, borbe za nacionalne ciljeve uz jasno evropsko opredeljenje, dobila je svoju potvrdu dobijanjem kandidature za članstvo u EU. "Izbor Jeremića u GS UN i činjenica da je u mandatu prethodne vlade Srbija dobila predsedavanje OEBS-om je samo dokaz da smo nesumnjivo promenili sliku o Srbiji i njenu međunarodnu poziciju i postali respektabilna zemlja u međunarodnim forumima", istakao je lider DS. Tadić je poručio da nova vlada, kao i sve institucije, treba da nastave taj put i učine sve da Srbija još više podigne svoj ugled i izbori se za međunarodnu poziciju koja joj po svemu pripada.

Jeremić: Odavanje priznanja srpskom narod

Novoizabrani predsedavajući Generalnom skupštinom UN Vuk Jeremić izjavio je posle glasanja da svoj izbor za predsednika vidi kao "odavanje priznanja srpskom narodu" i da će raditi na očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti. "Zaklinjem se da ću funkciju predsednika obavljati najbolje što mogu, poštujući Povelju UN. Povereni autoritet ću koristiti iskreno i uravnoteženo, poštujući pre svega jednaka prava i dostojanstvo svake države članice", rekao je Jeremić posle glasanja na Generalnoj skupštini UN.

Jeremić je za temu debate na otvaranju 67. zasedanja, predlažio "približavanje stavova i rešavanje međunarodnih sporova mirnodopskim sredstvima" i izrazio uverenje da može da doprinese sprovođenju "svih usaglašenih predloga, pogotovo onih koji se odnose na sprečavanje sukoba". Jeremić je rekao da je Srbija "mala i nedovoljno razvijena zemlja koja ne pripada nijednom vojnom bloku ili političkom savezu" i da je "utoliko veća čast zadobiti poverenje sveta za predsedavanje glavnim reprezentativnim političkim organom Ujedinjenih nacija".

"Svoj izbor za predsednika Generalne skupštine UN prevashodno vidim kao odavanje priznanja srpskom narodu, kojem sam imao čast da više od pet godina služim kao ministar spoljnih poslova", rekao je Jeremić. On je rekao da je Srbija pod rukovodstvom bivšeg predsednika Borisa Tadića, "svojim susedima pružila ruku prijateljstva i pomirenja", i dodao da je Srbija iskoračila i ka svim drugim članicama međunarodne zajednice, uključujući i one sa kojima je "imala gorka neslaganja".

Jeremić je naveo da je Srbija "demokratska država, koja osim zalaganja za očuvanje sopstvenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i ostvarenja dobrobiti za svoje građane, nema druge ambicije osim da doprinese opštim interesima čovečanstva". "Zbog toga smo čvrsto privrženi očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti - prvom deklarisanom cilju UN. Raditi na tom ostvarenju - najvažnijem i najplemenitijem - zaslužuje duboko poštovanje", rekao je Jeremić.

Nadležnosti predsedavajućeg ima ovlašćenja da otvara i zatvara plenarna zasedanja, usmerava diskusiju, vodi računa o poštovanju procedure i saopštava odluke ima pravo da ograniči vreme diskusije, zatvara liste govornika ili da odloži debatu predlaže rešenja i radi na postizanju konsenzusa o nekom predlogu♦ ne glasa o odlukama GS, ali određuje predstavnika iz delegacije svoje zemlje koji će to učiniti u njegovo ime♦ u radu odgovara GS UN

Reagovanja na izbor Vuka Jeremića

Oliver Antić: Lepa vest

Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kaže da je izbor Jeremića lepa vest za Srbiju:- Predsednik Nikolić je dao svoj doprinos da Jeremić bude izabran. To zna i Jeremić. Značajno je da mnoge zemlje sveta uvažavaju mišljenje novog predsednika.

Predrag Simić: Vetar u leđa Srbiji

Profesor FPN Predrag Simić smatra da je velika stvar to što je Srbija prvi put u svojoj istoriji dobila priliku da predsedava GS UN.- To je vetar u leđa Srbiji i svakako da će doprineti boljoj poziciji u međunarodnim odnosima - naglasio je Simić.

Obrad Kesić: Šansa za Srbiju

Analitičar Obrad Kesić smatra da je veliki lični uspeh Vuka Jeremića da u njegovim godinama preuzme predsedavanje GS UN.- Nadam se da će Srbija to iskoristiti da poboljša svoju poziciju. Funkcija predsedavajućeg GS UN nije zanemarljiva - istakao je Kesić.

Ivica Dačić: Ogroman uspeh

Ministar policije Ivica Dačić ističe da je izbor Jeremića veliki diplomatski uspeh Srbije, koji će „verovatno naljutiti protivnike čvrste državne, nacionalne politike u zemlji i svetu“.- Uspeh će veoma obradovati sve koji su za jaku, i dostojanstvenu Srbiju - naveo je on.

Biografija Vuka Jeremića

Vuk Jeremić rođen je 1975. godine u Beogradu, a na dužnost ministra spoljnih poslova Srbije stupio je 15. maja 2007. godine.Jeremić je, tokom studentskih dana i početka radne karijere u Engleskoj, bio jedan od osnivača Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, gde je rukovodio informativnom kampanjom i uspostavljao kontakte za demokratsku opoziciju. Diplomirao je teorijsku fiziku na Univerzitetu Kembridž, Velika Britanija. Bio je angažovan kao finansijski analitičar u Deutsche Bank, zatim Dresdner Kleinwort Benson Bank u Londonu, dok je istovremeno pripremao doktorsku disertaciju iz oblasti kvantativnih metoda u finansijama na Imperial College u Londonu.Posle magistarskih studija iz oblasti državne administracije na Univerzitetu Harvard i demokratskih promena u Srbiji oktobra 2000. godine, postavljen je za savetnika ministra telekomunikacija SR Jugoslavije. Od juna 2003. godine bio je savetnik za evroatlantska pitanja ministra odbrane Državne zajednice Srbija i Crna Gora.U februaru 2004. godine izabran je za predsednika Odbora Demokratske stranke za međunarodne odnose, a u februaru 2006. godine i za člana Glavnog odbora. Od jula 2004. do maja 2007. godine je savetnik za međunarodne odnose i šef spoljnopolitičkog tima predsednika Srbije.Oženjen, govori engleski i nemački jezik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja