Najnovije vesti

U Srbiji od 1. jula novi sistem kontrole uplate zarada

U Srbiji od 1. jula novi sistem kontrole uplate zarada

Društvo
Svi preduzetnici i firme koji isplaćuju neto plate dužni su da prilikom isplate, uplate i pripadajuće doprinose za zaposlene i poreze

KRAGUJEVAC - Poslovne banke će od 1. jula biti obavezne da obaveštavaju Poresku upravu Srbije o uplatama neto zarada, najavio je direktor te uprave Dragutin Radosavljević.

On je u Kragujevcu rekao da u julu počinje primena novog modela naplate doprinosa i poreza na plate prema kojem su svi poslodavci dužni da, prilikom isplate neto plata, uplate i poreze i doprinose.

U početku će kontrola pridržavanja te mere biti "blaža" što znači da kontrolu ispunjavanja obaveze poslodavaca neće imati banke nego Poreska uprava, rekao je Radosavljević.

Direktor Poreske uprave je upozorio da će od 1. januara 2013. godine kontrola biti oštrija.

Novi model kontrole je na osnovu izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koji je stupio na snagu 7. januara ove godine.

Svi preduzetnici i firme koji isplaćuju neto plate dužni su da prilikom isplate, uplate i pripadajuće doprinose za zaposlene i poreze.

Prema nekim procenama, napomenuo je, naplata doprinosa i poreza biće oko 30 odsto veća od dosadašnje.

"Projekcija za ovu godinu je ukupno oko 450 milijardi dinara doprinosa: za penzije, zdravstvo, za nezaposlene koje uplaćuju poslodavci", rekao je Radosavljević.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...