LDP traži sednicu parlamenta o Kosovu
Foto: Marina Lopičić

Mir nema alternativu

LDP traži sednicu parlamenta o Kosovu

Politika -

BEOGRAD - Liberalno demokratska stranka zatražila je danas održavanje posebne sednice parlamenta na kojoj bi se razgovaralo o Kosovo, navodeći u saopštenju da je ta tema suviše ozbiljna da bi bila "žrtva stranačkih prepucavanja i podmetanja".

"Zato pozivamo vlast da zakaže posebnu sednicu parlamenta, na kojoj bismo otvoreno razgovarali o trenutnoj poziciji Srbije u pregovaračkom procesu i zajedno, kao zemlja, utvrdili naredne korake", navodi LDP u saopštenju ističući i da mir nema alternativu.

ČEDA OSTAO BEZ LIMUZINE: Evo šta sve lider LDP sada ima od imovine

LDP ukazuje da postignuti dogovor između Beograda i Prištine, posle nekoliko dana tenzija, predstavlja potvrdu politike ove stranke da se jedino u dijalogu sa kosovskim Albancima može trajno rešiti pitanje problema Kosova i izboriti se za prava srpske manjine koja živi tamo.

"Svaki dogovor mora pratiti promena ambijenta i atmosfere u društvu i ne sme se više dozvoliti da posle određenih pomaka u pregovorima imamo, po pravilu, vraćanje nekoliko koraka unazad, koji opet podižu tenzije i ne doprinose stabilizaciji situacije", ocenio je LDP.

JOVANOVIĆ: Ako neko izlazi na izbore da bi lečio frustracije Vučićem, izaći će još više frustriran

Ta stranka je ukazala da mir nema apsolutno nikakvu alternativu i smatra da svako podizanje tenzija isključivo koristi ekstremističkim snagama na obe strane, koje isčekuju krah pregovora i mogućnost za sprovođenje svoje platforme koja u sebi sadrži potrebu za stalnim sukobima.

"Od dogovora Albanaca i Srba presudno zavisi stabilnost čitavog regiona i on je temelj zajedničkog života svih naroda u okruženju", poručio je LDP dodajući da je zato potrebno da sve društvene snage u Srbiji shvate dubinu ovih odnosa i balasta tragične prošlosti, i da svi učine dodatni napor koji nas zajedno gura ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

EU, kako navodi LDP, i pored svojih brojnih izazova, i dalje predstavlja jedino mesto koje garantuje mir koji nam je svima preko potreban u vremenima koja su pred nama.

BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SITUACIJA U KOSOVSKOJ MITROVICI MIRNA: Danas rušenje zida blizu mosta na Ibru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja