BRITANAC KOJI JE NEDAVNO UZBURKAO BALKAN TVRDI: Ozbiljni sukobi na Kosovu mogući za nekoliko meseci
Foto: Printscreen N1 BiH

Borba za sever

BRITANAC KOJI JE NEDAVNO UZBURKAO BALKAN TVRDI: Ozbiljni sukobi na Kosovu mogući za nekoliko meseci

Politika -

Bivši britanski diplomata i stručnjak za Balkan Timoti Les rekao je da će kriza na Kosovu kulminirati, da su ozbiljni sukobi mogući već za dva ili tri meseca, te da će se nestabilnost preneti i na BiH.

Les je rekao da se samoproglašeno Kosovo približava svom trenutku istine veoma brzo, već ove godine, odnosno u naredna dva ili tri meseca."Srbija i Priština su sada u konačnoj borbi za sever Kosova, gde preovlađuju Srbi. Tenzije između Beograda i Prištine zbog formiranja Zajednice srpskih opština biće narednih meseci sve jače", ocenio je Les za beogradsku televiziju "Hepi", navodeći da je prekrajanje granica na Balkanu gotovo izvesno.

On veruje da su Srbi izgubili strpljenje sa Prištinom i žele sami da formiraju te opštine, što dovodi do ozbiljnog konflikta između dve strane.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Istovremeno, kaže on, obe strane se plaše da će ona druga upotrebiti silu u pokušaju da zadrži svoje pozicije.

"Naravno, postoji mogućnost da uz pomoć pregovora i diplomatije taj konflikt bude izbegnut. Ali, mislim da je situacija sada mnogo više zabrinjavajuća, nego pre", rekao je Les.

Timoti Les je direktor agencije "Nova Evropa" iz Kembridža i autor analize objavljene u američkom časopisu "Forin afers", u kojoj je naveo da mir na Balkanu garantuje stvaranje "velike Srbije, Albanije i Hrvatske".

Les je u toj analizi ocenio da se mir na Balkanu može održati jedino priznavanjem realnosti, a to su želje Srba u Republici Srpskoj za stvaranjem svojevrsne unije sa Srbijom i jačih veza Hrvata u BiH sa Hrvatskom.

BONUS VIDEO:

TAČI SE SPREMA ZA RAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track